Fujifilm XF10

Stor sensor, lågt pris och fast brännvidd gör denna lilla kompaktkamera attraktiv. Fujifilm har dock gjort avkall på viktiga funktioner för att hålla nere priset.

#Kameror #Fujifilm
8.6

Fujifilm XF10 klarar mer än den kompakta designen antyder. Kompaktkameran tar vid efter X70 och är nu försedd med samma fina APS-C-sensor som i systemkameran X-T100. Upplösningen har alltså ökat från 16,0 till 24,0 megapixel – och det ser man tydligt på detaljgraden, som är riktigt elegant. Kamerans objektiv har en fast brännvidd motsvarande 28 millimeter och en största bländare på F2.8. Det är alltså en relativt ljusstark vidvinkel. XF10 har kompakta mått på endast 11,3 x 6,4 x 4,1 centimeter och en vikt på blygsamma 279 gram, som gör att den enkelt går ned jackfickan.
Kameran ligger riktigt bra i handen, och man kommer snabbt åt alla inställningar via pekskärmen och några få knappar. Ringen runt objektivet kan användas för att ställa in fokus manuellt men kan också programmeras för att till exempel ändra ISO. Det kompakta formatet innebär tyvärr att det saknas såväl optisk bildstabilisering som sökare. Trots att kameran har hybridfokus upplevde vi att autofokusen stötte på svårigheter i motljus. Här behövde fokusmotorn tid på sig för att ställa in skärpan och vid ett par tillfällen lyckades den inte. Vid andra motiv var det inga problem. Både skärpa, färgåtergivning och exponering är generellt riktigt bra – även på maximala ISO 51200. Missteckningen är under kontroll, även om det handlar om vidvinkel.
XF10 har även funktionen Multifokus, som gör att man kan lägga fokus efter att bilden har tagits. Det funkar bra, men funktionen är lite omständlig. Kamera och motiv måste vara helt stilla och upplösningen är lägre. Video spelas in i 4K, men bara med 15 bilder i sekunden vilket ger hackande inspelningar. Här fungerar full-HD med upp till 60 bilder i sekunden mycket bättre.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Mycket fin bildkvalitet även på högt ISO till ett bra pris. En avancerad kamera med många funktioner som är lätt att ha med överallt.

Autofokus kunde vara säkrare. Sökare och bildstabilisering saknas. Skärmen kan inte vinklas. Videoinspelningar i 4K är i stort sett oanvändbara.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
6
Max. ISO
51.600