Fujifilm XF1

Här har vi en mycket tjusig fickkamera från fujifilm med en lyxig läderlook. Priset känns lite väl högt, men är bildkvaliteten lika retro som formgivningen?

#Kameror #Fujifilm
8.4

Med moderna mått kräver fickkameran Fujifilm XF1 ett rätt udda handhavande. Det krävs nämligen två händer för att hantera den eftersom man måste dra ut objektivet och vrida på det för att kameran ska starta, och man måste även vrida på objektivet för att zooma, precis som hos en spegelreflexkamera och som hos Fujifilm X10.
Man får alltså ingen snapshotkänsla av XF1, men kameran, som har ett behärskat brännviddsomfång på 25–100 mm, vänder sig också mer till den bakåtlutade finsmakaren med all tid i världen. Fujifilm har inte lagt allt krut på design­en; de har också satsat på bildkvaliteten, som är väldigt uppseendeväckande. Bildsensorn är nästan 40 procent större än på de flesta andra kompakta entusiastkameror, och det gör avtryck i bilderna. De höga ISO-värdena imponerar med ganska lite brus, och Fujinons optik tecknar generellt skarpa bilder, trots att man kan ana en kromatisk aberration och missteckning i vidvinkelområdet. Båda delarna avlägsas dock enkelt senare i bildbehandlingen.

Fin färgåtergivning

Vitbalansen gör bra ifrån sig och träffar rätt förutom i blandljus, där de flesta andra kameror också har problem. Färgerna återges riktigt bra på den 3,0 tum stora lcd-skärmen, trots att den bara har 460 000 punkter.
När man har vant sig vid de olika funktionerna i XF1 upptäcker man att kameran har en massa äss i rockärmen, bland annat den nya E-Fn-knappen, där man via skärmen kan användarkonfigurera upp till sex extra knappar. Det är en riktigt praktisk funktion.
Det ingår även en rad avancerade filter, bl.a. möjligheten att ta panoramabilder i en enda glidande rörelse. Man kan också lattja med bilderna redan i kameran med Leksakskameraeffekt och det speciella filtret Dynamisk ton.
Fujifilm anger 300 bilder per batteriladdning, vilket dock är en aning optimistiskt. I praktiken var siffran något lägre.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

XF1 är en väldigt stilig kamera som man gärna plockar fram i de rätta kretsarna, och den ger dessutom riktigt fina bilder. Ergonomin hade kunnat vara bättre, och priset hade gärna fått vara rejält mycket billigare, men med alla de små funktionerna som man ständigt kan hitta i kameran, känns det som om man om och om igen får litet extra för pengarna.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
12800