Fujifilm X70

Trots att X70 är en liten fickkamera, är bildkvali­teten lysande och objektivet knivskarpt. Å andra sidan är varken vikten eller priset bäst i klassen.

#Kameror #Fujifilm
8.5

Fujifilm X70 är en kompaktkamera med stor APS-C-sensor och ett objektiv med fast brännvidd. När man får upp bilderna på skärmen ser man att kameran får en imponerande bildkvalitet från sina 16,3 megapixel. Det finns det två anledningar till. För det första är både sensorn och bildprocessorn samma som sitter i den legendariska och dubbelt så dyra X-T1. För det andra understöds elektroniken av ett knivskarpt objektiv med fast brännvidd på 18,5 mm och en bländare på F2.8, vilket motsvarar en vidvinkel på 28 mm. Autofokusen är snabb, och det är relativt enkelt att byta fokuspunkt med pilknapparna eller på den tryckkänsliga skärmen. Om du vill fokusera manuellt kan du göra det med objektivets smala fokusring. Allt som allt är exponering, skärpa och färgåtergivning utmärkt, och ISO sköter sig fint upp till 6 400. Trots det är vi inte hundra procent nöjda. När man zoomar in på sina bilder i bildbehandlingen märker man att sensorn inte riktigt kan leva upp till det skarpa objektivet, och att detaljåtergivningen därför inte är i toppklass. Dock duger upplösningen till utskrifter i A3-format.
Finishen är tjusig i antingen svart eller silverfärgad metall, medan ergonomin bara är genomsnittlig, trots att kameran är större och tyngre än sina närmaste konkurrenter. Ricoh GR II är till exempel en hel centimeter mindre på alla håll och väger nästan hälften så mycket. Sony RX100 III och IV är också mindre och lättare, men har ändå både elektronisk sökare och ett Zeiss-objektiv på 24–70 mm med bättre ljusstyrka. X70 ger visserligen något bättre skärpa, men det fasta och inte vidare ljusstarka objektivet ger inte samma flexibilitet, och det har till och med ett löst objektivskydd.

Bortsett från den tryckkänsliga skärmen sköter man X70 på nästan precis samma sätt som de övriga kamerorna i X-serien, med samma menysystem. till skillnad från konkurrenterna SAKNAR X70 ratt för att välja exponeringsmetod, men det finns en klassisk bländarring och en slutartidsratt som båda kan ställas in på A. Om du till exempel väljer en slutartid och sätter objektivet på A får du slutartidsautomatik och vice versa. Om båda sätts på A får du P-automatik. Vi hade gärna velat ha lås på A-inställningarna. När kameran låg i fickan hände det några gånger att A-inställningarna HOPPADE UR.

Man kan i hög grad programmera kamerans knappar så att de går till olika funktioner. Det är bra, för vi vill hellre kunna välja ISO och vitbalans direkt än till exempel lagringsenhet eller ljusmätarmönster. Om man helt vill köra på autopilot, har x70 en liten spak som kan sätta kameran på helautomatik. Vi hade gärna velat att det på kamerans skärm framgick tydligare vilken automatik kameran är inställd på. Om du väljer helautomatik står det visserligen Auto på skärmen, men bara i 2 x 1 mm storlek.

Den lilla videoutlösarknappen bakom ratten för exponeringskompensation är näst intill omöjlig att komma åt. Men det är nog bara ett fåtal som köper Fujifilm X-kameror för att spela in i Full HD som är den högsta tillgängliga videoupplösningen.

X70 är den nya modellen under X100-kamerorna som har varit i en klass för sig sedan de presenterades 2013. X70 och X100T är i princip lika bra när det kommer till bildkvaliteten. Storebror har å andra sidan ett fast objektiv med 35 mm F2.0, och så har den inte minst sin unika kombinerade optiska och elektroniska sökare som bara finns hos Fujifilm. Samtidigt är den drygt 4000 kronor dyrare samt märkbart större och tyngre. De båda APS-C-kamerorna ska inte jämföras med den billigare X30 som har en sensor på bara 7 x 8 mm.

Det ingår ingen extern batteriladdare med kameran, men en usb-kabel för laddning. en klassisk extern batteriladdare, BC-65N, finns att köpa som tillbehör, och en optisk sökare, motljusskydd och annan extrautrustning kan också köpas om man så önskar. Kameran har wi-fi och kan fjärrstyras från en smarttelefon med hjälp av Fujifilms Cam Remote-app.

Omdöme

Bildkvaliteten från APS-C-sensorn är totalt sett utmärkt, inte minst tack vare att objektivet är så pass bra som det är.
Pris, storlek, vikt, detaljåtergivning och ingen elektronisk sökare gör att X70 framstår som ett sämre alternativ än de starkaste konkurrenterna.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
51.200