Fujifilm X30

Fujifilm har nu ersatt den optiska sökaren från X20 med en utmärkt elektronisk dito. Skärmen är större och nu vridbar, men sensorns upplösning har hållt sig på beskedliga 12,0 megapixel.

#Kameror #Fujifilm
8.0

Vi hade räknat med att Fujifilm skulle öka upplösningen i efterföljaren till X20, men X30 har samma X-Trans-sensor på 12,0 megapixel, och objektivet härstammar så långt tillbaka som från X10. I gengäld är kameran nu lättare att använda. Den optiska sökaren har ersatts av en utmärkt elektronisk sökare, och de 2,4 miljoner punkterna visar 100 procent av motivet. Den gamla optiska sökaren visade bara 85 procent. Skärmstorleken har ökat från 2,8 till 3,0 tum, och skärmen går nu att vrida. Både skärmen och sökaren återger ljushet och färger precist. Ännu en bra sak är en ring innerst på objektivet. Den kan användas för att ändra slutartid och bländare, men genom att trycka på en ny knapp på framsidan kan man lätt programmera den att styra t.ex. iso, vitbalans eller färgåtergivning.

För vana användare

Tillsammans med Q-knappen, som ger tillgång till de viktigaste funktionerna, bidrar den nya knappen till att kompensera för ett litet väl tungt menysystem. Ovanpå kameran sitter en ratt med en välfungerande exponeringskompensation. En fin detalj som har bevarats från föregångaren är zoomringen på objektivet samt att man sätter på kameran genom att vrida ringen från Off till 28 mm.

Bildkvalitetens akilleshäl är upplösningen på bara 12,0 megapixel. Fujifilm menar själva att deras sensorteknik kompenserar för det, men Photoshop säger något annat när man zoomar in detaljerna. Exponeringen är utmärkt, men man måste jobba för det, och det gäller i än högre grad färgåtergivningen, som är rena buffén vad gäller både färgton och mättnad.

Objektivet håller mycket hög kvalitet, och ljusstyrkan på F2.0–F2.8 gör X30 väl lämpad för diskret fotografering i befintligt ljus. Det är också en fördel att kameran till skillnad från X100-serien har zoom. Man ska hålla sig till ett iso-värde på max 12 800. Från iso 6 400 och neråt funkar kameran absolut bra.

Omdöme

Vi gillar Fujifilm X30 eftersom den är snabb och exakt att jobba med och för att den ger en riktigt fin bildkvalitet som bara begränsas av den beskedliga upplösningen. Objektivet levererar en riktigt bra skärpa över hela bildytan. Den är en läcker kamera om man gillar retro, men priset har ökat nästan 25 procent jämfört med föregångaren.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Max. ISO
12.800