Fujifilm X100V

Fujifilms X100V talar till både hjärta och hjärna. Femte generationen har de största nyheterna sedan serien startade, med en större hybridsökare och en skärm med flera funktioner.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
9.1

Kompaktkamerorna i Fujifilms X100-serie talar inte bara till hjärtat med sin snygga design. Retrokamerorna tilltalar även förnuftet. Det gäller inte minst denna femte generation, där vi får de största nyheterna sedan serien startade. X100V har nu samma fina APS-C-sensor som exempelvis systemkameran X-Pro3. Den ger en mycket bra detaljering och klara färger även vid mycket högt ISO. Objektivet har fortfarande en fast brännvidd på 35 mm och bländare F2.0, men konstruktionen är ny och ger imponerande skärpa på alla bländare.
Designen har vassare linjer än tidigare, vilket gör X100V modernare att se på. Greppet är bättre, och vi gillar att den lilla Q-knappen, som är en genväg till olika inställningar, ligger så djupt i greppet att den är svår att komma åt av misstag. Eftersom skärmen nu är vinklingsbar och är beröringskänslig kunde vi lätt plåta från höften, och det gick snabbt att ställa in funktioner på skärmen. Navigationsknapparna är borta, men den lättanvända joysticken gör det lätt att placera fokuspunkten och välja inställning. Den uppgraderade autofokusen med bland annat effektiv ögonavkänning har blivit snabbare och var bra på att följa rörliga motiv.
X100-serien är känd för sina hybridsökare, och X100V är inget undantag. Den optiska sökaren har en bra förstoringsgrad på 0,66x. Om du vippar det lilla handtaget framåt visas ett digitalt utsnitt där du kan kontrollera skärpan. Om du vippar handtaget bakåt aktiveras den elektroniska sökaren. Den har en stor och klar bild. Vi gillade även de utökade videofunktionerna, bland annat 4K, men vi saknar hörlursuttag och inbyggd bildstabilisering. Det är bra att X100V kan laddas via USB-C, vilket ökar laddningsmöjligheterna, men någon lös laddare ingår inte. Detta är dock småsaker i det stora hela, för totalt sett är X100V den mest ultimata kompaktkameran du kan köpa just nu.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kamerans X-Trans-sensor på 26,0 megapixel och det nya objektivet gav oss mycket fina detaljer och klara färger, även vid mycket höga ISO-värden. X100V är utan tvivel den ultimata kompaktkameran just nu.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
26,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
20
Max. ISO
51200