fujiX100F

Fujifilm X100F

Till det yttre är nya Fujifilm X100F till förväxling lik sina tre föregångare, men låt dig inte luras. På viktiga punkter är den en klart bättre kamera.

#Kameror #Fujifilm
8.7

Fujifilm X100F är den fjärde generationen, och den håller sig till samma koncept som gjorde X100 till en modern klassiker och på allvar gav Fujifilm ett rykte som en kameratillverkare i toppklass. Den är en elegant och ytterst väl genomarbetad kamera i bästa material. Den har ett objektiv som motsvarar 35 mm F2.0, en APS-C-sensor och inte minst en hybridsökare med både optisk och elektronisk visning. Den sistnämnda är mer praktisk, medan den optiska fulländar kamerans retrokänsla.
Upplösningen på 24,0 megapixel innebär att X100F har 50 procents högre upplösning än föregångaren. Dessutom har det tillkommit en praktisk liten joy­stick som gör det enkelt att välja en eller flera av de 325 fokuspunkterna som sitter utplacerade över hela bildytan. De tre föregångarna hade blygsamma 49 fokuspunkter vardera. X100 har även utrustats med samma bildprocessor som i den avancerade modellen X-Pro2. Kameran har även inbyggd ISO-inställning i slutartidsratten, och så har det tillkommit en praktisk inställningsratt på kamerans framsida.
Vi gillar verkligen också att kameran reagerar extremt exakt och snabbt på utlösarknappen, och att X100F kan ta åtta bilder i sekunden.
Det väldigt fina objektivet är skarpt över hela bildytan, och den högre upplösningen ger en riktigt bra detaljåtergivning. Bildbrus börjar göra sig påmint från ISO 12 800. I övrigt är bildkvaliteten fenomenal, särskilt när ljusförhållandena är optimala.
Ergonomin hade lätt kunnat vara bättre, särskilt delen där högerhanden tar tag om kameran. Det saknas bildstabilisering och priset är i högsta laget, och det ger ett något lägre betyg på en annars fantastisk kamera.

Handhavandet med bländarring kring objektivet och en klassisk slutartidsratt på kamerans ovansida är effektiv och logisk. Både ringen och ratten kan ställas in på A, så ställs kameran automatiskt in till en vanlig P-automatik. Om du t.ex. väljer bländare manuellt och låter slutartiden stå på A får du bländarprioriterad automatik. Bländarringen och inställningsratten kan tyvärr inte låsas på A-inställningen, så man kan råka ut för att särskilt bländarringen ändrar läge. Jämfört med tidigare modeller har man möblerat om bland knapparna på kamerans baksida, så att samtliga nu sitter på kamerans högra sida och därmed kan hanteras med en hand. Visa-knappen låg tidigare ute till vänster och kan vara lite svår att hitta när man sitter i mörker och fotograferar sport eller ett scenframträdande.
Batterihållbarheten anges till 390 enligt CIPA-standarden, och det stämmer väl överens med vår erfarenhet. Man kan utan problem fotografera en hel dag på en enda laddning. Om man använder X100F som ett komplement till en Fujifilm med utbytbart objektiv är det en bra nyhet att X100F nu använder samma batteri av typen NP-W126 och därmed samma laddare som de övriga X-modellerna – ända från X-A10 till X-Pro2. Den inbyggda blixten i X100F lyser ut bildytan jämnt och når 4,6 meter. Vid en första anblick kan man tro att det gör sig om en nedgradering jämfört med föregångarna. Blixten är dock densamma, det är bara det att räckvidden nu bara mäts vid ISO 100 i stället för ISO 1 600 som användes vid tidigare mätningar. En god nyhet är att den inbyggda blixten nu kan styra en extern blixt på trådlös väg.
X100F kan även spela in video. I likhet med de två senaste föregångarna kan den spela in i Full HD, och det finns en ingång till en extern mikrofon. X100F ersätter den tidigare modellen X100T som utgår från sortimentet när den har sålt slut.

Omdöme

X100F reagerar väldigt exakt, och det är lätt att hantera autofokusen.
Kameran är härlig att jobba med, och bildkvaliteten är toppen.
Bildstabilisering skulle göra det enklare att ta skarpa bilder i svagt ljus.
Priset är nog i saftigaste laget för de allra flesta.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
51200