Fujifilm X-T4

Den nya spegellösa systemkameran har mycket gemensamt med föregångaren, men särskilt på ett område är X-T4 bättre. Den har nämligen inbyggd bildstabilisering.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
9.0

Den nya spegellösa systemkameran från Fujifilm har mycket gemensamt med föregångaren X-T3. Det gäller bland annat den utmärkta sökaren och APS-C-sensorn på 26,0 megapixel som ger detaljerade foton med fina färger och en säker exponering. Båda är förseglade och har en maximal ljuskänslighet på ISO 51200, och vi kunde ta bra bilder på ISO 12800 utan problem. Finns det anledning att byta upp sig från X-T3? Svaret är ja. X-T4 har nämligen inbyggd bildstabilisering, och den är verkligen effektiv. Vi kunde till exempel lätt ta skarpa bilder utan stativ vid 1/10 sekund. Dessutom är den nya slutaren mycket tyst, vilket blev särskilt tydligt när vi tog bildserier. X-T4 tar 15 råbilder i sekunden med mekanisk slutare och 20 med elektronisk slutare, vilket är mycket bra. Dock blev bufferten full efter 33 bilder, och ibland behövde kameran 40 sekunder för att skriva även till ett snabbt UHS-II-kort innan vi kunde ta fler serier. Det är inte optimalt vid actionfoto. Å andra sidan är autofokusen ofelbart säker och ögonsökningen lika träffsäker som hos exempelvis Sony A6600.
Skärmen är ny och kan vippas ut åt sidan samt vridas åt alla håll. För gatufotografering föredrar vi den gamla skärmen, som bara kan vippas men är snabbare och mer diskret när man plåtar från höften. För filmning och selfies är den nya skärmen däremot perfekt.
X-T4 använder det nya och större NP-W235-batteriet. Det är ett stort plus. Den nya konstruktionen betyder också att X-T4 har blivit större, men kameran har fortfarande riktigt bra ergonomi – och så är det imponerande att ändringarna bara har ökat vikten med 68 gram. De två små inställningsrattarna på framsidan och baksidan har blivit större. Det är bra, men de glider så lätt att vi ofta råkade ändra inställningen av misstag. Totalt sett är dock X-T4 en verkligt trevlig bekantskap som utmanar både APS-C- och fullformatskameror i denna prisklass.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Med sin fina bildkvalitet, säkra autofokus och inbyggda stabilisering är X-T4 en riktigt trevlig bekantskap som utmanar både APS-C- och fullformatskameror i denna prisklass.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
26,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0"
Bilder/sekund
20,0
Max. ISO
51.200