Fujifilm X-T30

X-T30 är ett litet genidrag från Fujifilm. På flera viktiga punkter erbjuder kameran samma möjligheter som den större och ypperliga X-T3.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
8.8

X-T30 är ett litet genidrag från Fujifilm. På flera viktiga punkter erbjuder kameran samma möjligheter som den större och ypperliga X-T3. Sensor och processor är identiska, så för omkring 6000 kronor mindre kan man ta bilder i samma fina kvalitet som med den större modellen. Bland annat syns väldigt lite brus i bilderna när man fotar i svagt ljus.
Kameran är mycket lätt att få i gång tack vare Bluetooth. När vi satte på X-T30 öppnade vi Fujifilms app i telefonen. Nu kunde vi hämta information om datum och tid från telefonen, och så var vi i gång. Trots att kameran är liten och bara väger 383 gram, ligger den fint i händerna. Fujifilm har skrotat pilknapparna på baksidan; nu navigerar man i stället med en liten joy­stick, vilket är mycket lättare. Q-knappen är en smart genväg till de viktigaste inställningarna, men den sitter lite illa till på greppet, så det är lätt hänt att man råkar aktivera den.
Särskilt autofokusen imponerar på oss. Den är mer avancerad än hos många konkurrenter och kan anpassas till motivet med stor noggrannhet. Den kontinuerliga fokuseringen var utmärkt när vi fotade mountainbikeåkare i skogen. Trots hög fart, hårt ljus, skuggor och träd som kunde lura autofokusen blev i stort sett alla bilderna skarpa. Det är inte illa. Autofokusen har även en välfungerande ögonregistrering, men det är inte lika lätt att växla mellan ögonen vid porträttfoto som med Sony Alpha6400, som är marginellt dyrare.
Kameran kan ta serier med 30 bilder i sekunden – men bara i en upplösning på 16,6 megapixel. I full upplösning kan X-T30 ta 20 bilder i sekunden. Bufferten blev dock full efter 18 råbilder med ett snabbt UHS-II-kort, så här fångar man bara omkring en sekund med den höga hastigheten. Fujifilm har naturligtvis sparat här och var för att pressa priset. Därför får man leva utan vädertätning, och sökaren är mindre än hos X-T3.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Imponerande hög bildkvalitet i förhållande till priset. Ytterst pålitlig autofokus till de flesta motiv. Lätt och kompakt kamera med en fin ergonomi. Ingen bildstabilisering i kameran. Ingen vädertätning.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
26
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
20
Max. ISO
51200