Fujifilm X-T200

På en rad punkter skiljer sig den nya X-T200 från besläktade men större modeller. Bland annat har den en ovanlig skärm – med tanke på storleken och det intuitiva handhavandet.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
8.8

De tresiffriga modellerna i X-serien är Fujifilms billigaste spegellösa systemkameror med sökare. Och på en rad punkter skiljer sig nya X-T200 från sina större syskon. Här får vi en traditionell programratt med bland annat bländar- och slutartidsprioritet, medan man på de andra modellerna väljer slutartid, ISO och liknande på separata rattar. X-T200 har en traditionell cmos-sensor medan de dyrare modellerna har en så kallad X-Trans-sensor. Detaljåtergivningen är fin även på höga ISO-värden och upp till maximala ISO 12800. Kamerans förhöjda ISO-värde på 51200 gäller bara jpeg, inte råformat. X-T200 ger dessutom klara och naturliga färger. Autofokusen är snabb och säker. Det gäller också ögonavkänningen som nästan är lika bra som hos Sony.

X-T200 har en bra joystick som vi använde till att placera fokuspunkter och navigera i menyn. När du väljer bildstil kan du se effekten på skärmen med före- och efter-visning. Du kan till och med dra fingret över skärmen och välja hur stort utsnitt du vill jämföra. Det är läckert.

Skärmen är ett kapitel för sig, för ingen av Fujifilms större X-kameror har en skärm på hela 3,5 tum. Samtidigt fungerar pekskärmen väldigt väl tillsammans med handhavandet av kameran i övrigt. Kommer man direkt från en mobil känns det mesta bekant. När man trycker en gång på skärmen visas åtta ikoner som bland annat leder till justering av vitbalans och fokusinställning. Skärmen, som är tydlig och detaljerad, kan vinklas och vridas åt alla håll.

Tyvärr finns Fujifilms snygga, svartvita ACROS-bildstil bara i de dyrare modellerna, så den får man klara sig utan här. Canon EOS M50 är en annan lättanvänd kamera med riktigt fin bildkvalitet för ett väsentligt lägre pris, men den håller inte samma höga nivå som X-T200.

I det höga priset ingår paketobjektivet Fujinon XC15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ. X-T200 säljs för närvarande endast med paketobjektiv.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

X-T200 presterar en fin bildkvalitet. Även på höga ISO-värden får man en fin detaljåtergivning. Användarvänligheten är bra tack vare menyerna som används via pekskärmen. Priset är dock högt jämfört med andra kameror i denna klass.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,5
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
51.200