fujiX-T20

FUJIFILM X-T20

Sensor, autofokussystem och 4K-filmfunktion är hämtade direkt från proffsmodellen X-T2. Det gör X-T20 till en av de mest kompetenta uppdateringarna vi har sett på länge.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
9.0

FUJIFILM X-T20 ger utmärkt bildkvali­tet i både stillbilder och 4K-filmer. I stillbilderna imponerar kameran med fin detaljåtergivning, utmärkta färger och säker kontraststyrning. Bilderna är fullt användbara upp till ISO 25600. Även maxvärdet 51200 matchar de bästa konkurrenterna, men här slukar brusreduceringen så många små detaljer att inställningen måste användas med försiktighet. Det är inte konstigt att bildkvaliteten är hög. X-T20 har nämligen samma bildsensor på 24,0 megapixel och samma bildprocessor som sitter i Fujifilms toppmodell X-T2. Även autofokus­enheten i X-T20 är hämtad direkt från X-T2, och säkerheten och hastigheten vid fokusering är bland det bästa vi har upplevt i en spegellös systemkamera. Skärpan följer lätt motiv i rörelse – till och med när vi använde Fuji­films objektiv på 100–400 millimeter. Men vi hade gärna sett en joystick för manuell placering av fokuspunkter.
X-T20 tar upp till åtta bilder per sekund med kontinuerlig autofokus. Vid kraftiga telebrännvidder utmanar kamerans autofokus DSLR-kamerorna när det gäller hastighet och precision.
Designmässigt är X-T20 förmodligen marknadens mest stilsäkra retrokamera. Programratt saknas. I stället får man välja slutartid på en särskild ratt och bländaren på objektivet. Vissa älskar det, andra kan leva med det. På tre punkter är X-T20 bättre än X-T2. Den har en inbyggd blixt, och man kan välja högsta ISO på 51200 direkt utan att öppna menyn. På X-T2 väljs ISO över 25600 i menyn. Slutligen har X-T20 en knapp för val av hel­automatik, för dem som inte vill ställa in slutartid och bländare.

Kameran har inställningsrattar på både fram- och baksidan. Ratten till vänster på kamerans ovansida har många funktioner. Här väljer du tagningsläge, panoramaläge, gaffling, filmläge med mera. Vi hade hellre sett en inställningsratt för ISO som på X-T2, eftersom detta inte går att ställa in direkt. Ett tämligen litet handgrepp på framsidan gör att man inte får något riktigt stadigt tag om kameran, särskilt när man använder stora objektiv. Minneskortet förs in på kamerans undersida, vilket betyder att man inte kan ta ut kortet när kameran står på stativ.
Sökaren är bra och har en upplösning på hela 2,3 miljoner punkter. Skärmen på tre tum kan vinklas från lod­rät position upp till 45 grader ned. Den är tryckkänslig, vilket betyder att man kan ställa in skärpan och utlösa tagningen genom att peka på skämen. Ljushet och färger som visas på skärmen och i sökaren överensstämmer med de färdiga bilderna.
Q-knappen har en viktig roll när man ställer in kameran. Här finns genvägar till de mest använda inställningarna, exempelvis ISO, vitbalans och kontrast – inklusive filmsimulering. Som en del av Fujifilms retrodesign ingår att man kan välja att få motivet filtrerat så att det matchar Fujifilms gamla diafilmer, bland andra Provia, den skarpa och färgmättade Velvia, den känsliga porträttfilmen Astia och den svartvita Acros.
Batteritiden är bra; den räcker till att ta 350 bilder per laddning. Kameran använder samma W126-batteri som den tidigare modellen X-T10 och de flesta andra X-kameror.
Trots 1970-talsutseendet är X-T20 inte mer gammaldags än att den har inbyggt wifi. Dessutom har Fujifilm efter en trevande start fått fart på videofunktionerna, och X-T20 är en av få modeller i detta segment som kan filma i 4K, under förutsättning att man har ett UHS-1-kompatibelt kort i kamerans enda SD-kortplats.
X-T20 finns i silver eller svart, och modellen ersätter X-T10 som redan har utgått. Det fina betyget grundar sig på den goda bildkvaliteten och autofokusen samt priset. Det sistnämnda kan bli ännu mer lockande om man väljer paketet med Fujifilms objektiv XC 16–50mm II för 9790 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bildkvaliteten är helt enkelt lysande i denna prisklass, och den avancerade autofokusen är så bra att den matchar DSLR-kameror.
Vi hade mycket gärna sett en joystick för manuell placering av fokuspunkter.
I övrigt är AF-systemet ytterst kompetent.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
51200