Fujifilm X-T100

Fujifilms fina X-serie har utökats med en billig modell som har hög bildkvalitet och en rad användbara funktioner. De är däremot inte alltid helt perfekta.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
8.6

Fujifilm X-T100 är den hittills billigaste kameran med sökare bland företagets kompakta systemkameror. Man återfinner den snygga designen från de större modellerna, och det medföljer ett litet löst handgrepp som man kan sätta fast på kameran; en fin detalj som förbättrar ergonomin.
Bildkvaliteten är bra med mycket säker exponering, god detaljåtergivning från sensorn på 24,0 megapixel, utmärkta färger och finkorniga bilder ända upp till högsta ISO-värdet 51 200. Kameran spelar in video i upp till 4K, där man dock bara får 15 bilder i sekunden och därmed hackiga rörelser. 4K används dock även på andra sätt. Man kan spela in en sekvens och sedan plocka ut en bild av det rätta ögonblicket på 7,0 megapixel. På så vis får man alltså 15 bilder i sekunden i stället för de sex som kameran kan ta i full upplösning. Man kan även ta en 4K-video där fokusen automatiskt ändras under inspelningen. Sedan sparar man en bild på 7,0 megapixel där man antingen väljer vad som ska vara skarpt, eller att få skärpedjup i hela bilden. Man behöver komma nära motivet för att det ska vara någon vits med funktionen, och inspelningen tar några sekunder, så motivet behöver vara statiskt. Vi fick dock lite luddiga övergångar på en bild med fullt skärpedjup och detaljåtergivningen blir inte så hög.
Lcd-skärmen är tryckkänslig, och det utnyttjar Fujifilm smart. Man kan nämligen aktivera olika kamerafunktioner genom att svepa uppåt, nedåt eller åt sidorna på skärmen och man väljer själv vilka funktioner som rörelserna ska aktivera. Knappar och rattar samverkar fint och kan också programmeras. Autofokusen fungerar bra med XF-objektiv, men är lite långsam med motorzoomen XC 15-45mm som säljs i paket med kameran. Det går att överföra bilder till mobilen och surfplattan via wifi och Bluetooth, och vanlig överföring fungerar fint.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Priset är konkurrenskraftigt och bildkvaliteten fin. X-T100 är den hittills enklaste kameran i X-serien för nybörjaren och det finns också bra funktioner för entusiasten.

Vid filmning i 4K får man bara 15 bilder per sekund, vilket gör filmerna hackiga. Paketobjektivet håller inte kamerans nivå, så välj gärna ett bättre objektiv.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
6
Max. ISO
52000