Fujifilm X-T1

Autofokusen imponerar. Vid en brännvidd på 300 mm och 8 bilder per sekund fick vi alla bilder skarpa när vi fotade en bild som körde mot kameran i 70 km/h.

#Kameror #Fujifilm
8.5

Trots retrolooken är X-T1 en avancerad systemkamera med wi-fi, en förnämlig elektronisk sökare och en lcd-skärm som kan vinklas från 45 grader ner till lodrätt upp. Det är användbart. Sökaren är stor, ljus och skarp, med en upplösning på 2,4 miljoner punkter. De flesta objektiv med fast brännvidd har dessutom en klassisk bländarring, medan andra har en knapp som gör det möjligt att använda ­objektivets fokusring till att välja bländare. Kameran kan därmed ställas in helt manuellt. Man kan också ställa in slutartidsratten till A och få bländarprioriterande program, och sätter man även bländarringen till A får man helautomatiskt program. Det kräver en viss tillvänjning, eftersom man ibland måste skruva på två rattar i stället för en. Det finns ingen inbyggd blixt, men det medföljer en liten och ljussvag extern blixt.

Härliga dyra objektiv

Autofokusen imponerar. Vid en brännvidd på 300 mm och 8 bilder per sekund fick vi alla bilder skarpa när vi fotade en bild som körde mot kameran i 70 km/h. Det är spegelreflexnivå, och som systemkamera har X-T1 den extra fördelen att den kan ställas in på ansikts­prioriterande autofokus. Bildkvaliteten ligger i nivå med APS-C-spegelreflex hela vägen upp genom iso-skalan. Exponeringen är säker och färgåtergivningen god, även om den saknar en del glöd i standardläget. Den kan dock trimmas in i minsta detalj i den omfattande menyn. Sin vana trogen har Fujifilm uppkallat de fasta inställningarna av färgmättnaden efter gamla diafilmer som Velvia, Provia och Astia. Något brus syns inte upp till iso 6 400, och det är under god kontroll vid inställningen H2, motsvarande iso 25 200. H2 kan boostas ända upp till iso 51 200, men här går det snett med mycket brus. Detaljåtergivningen är imponerande med tanke på den beskedliga upplösningen på 16,0 megapixel, men det är inte i nivå med kameror som har 20,0 megapixel eller mer. Bildkvaliteten får god hjälp av objektiv som är antingen bra eller enastående. Fujifilm har två objektivserier, XC och XF, varav den sistnämnda är mekanisk och i regel också optiskt en klass bättre. Objektiven är härliga men dyra. Vårt paket med ett 18–55 mm F2.8–4.0 kostar 14 970 kr. Paketet med det vädertåliga XF 18–135 mm för 15 990 kr är också ett bra köp.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Hög bildkvalitet, bra skärm och sökare samt ett bra urval av kvalitetsobjektiv gör Fujifilm X-T1 till en bra kamera. Ett minus är bara 16,0 megapixel.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
8,0