Fujifilm X-Pro3

Med X-Pro3 har Fujifilm skapat en värdig arvtagare till utmärkta X-Pro2. Den nya modellen har bättre specifikationer och Fujifilm knyter dessutom an till sin analoga historia.

#Kameror #Fujifilm
8.9

En sak lägger man genast märke till på X-Pro3. Baksidan har nämligen ingen vanlig skärm utan i stället en liten display på 1,3 tum. På den lilla displayen kan man se vilken digital filmsimulering man har valt. Simuleringarna bygger på Fujifilms analoga filmtyper för färg och svartvitt. Alternativt kan displayen visa kamerainställningar. Den här nya spegellösa systemkameran från Fujifilm knyter på så sätt an till företagets analoga arv.

Den traditionella lcd-skärmen har dock inte försvunnit – man behöver bara fälla ned baksidan för att använda den. Det är en sinnrik lösning som tvingar fotografen att använda sökaren. Vi föll för det omedelbart, eftersom vi fick mycket större lust att experimentera med filmtyperna. Och dessutom upplevde vi ett större lugn under fotograferingen när vi inte använde skärmen.  

Kameran har en speciell hybridsökare där man med en vipparm växlar mellan optisk och elektronisk sökare. Den senare har 3,69 miljoner punkter och visar en stor och bra bild. Genom att vippa i motsatt riktning kan man till och med visa ett förstorat bildutsnitt i sökarens ena hörn, där man bland annat kan granska skärpan. Den optiska sökaren är bra i svagt ljus, då den elektroniska kan bli grynig. Om man har glasögon är den optiska sökaren inte optimal. Vi hade svårt att se hela bilden utan att vrida huvudet i olika vinklar.

X-pro3 har en APS-C-sensor på 26,0 megapixel som ger fin bildkvalitet med en verkligt bra detaljåtergivning. Autofokusen är snabb och säker, och både ansiktsigenkänning och ögonregistrering fungerar bra– men utan att nå upp till Sonys höga nivå. Kameran passar överlag bättre för gatufoto än för action, men X-Pro3 tar trots allt 20 bilder i sekunden och hinner med även om motivet rör sig snabbt. X-Pro3 finns även med en robust Duratect-beläggning för 21990 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

X-Pro3 levererar en förnämlig bildkvalitet med verkligt fin detaljåtergivning. Med sin dolda skärm, fina sökare och tydliga filmsimuleringar väcker kameran fotoglädjen till liv igen.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
26,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
20,0
Max. ISO
51200