Fujifilm X-M1

Fujifilms systemkameror har utmärkt sig stort sedan lanseringen 2012, och systemet omfattar nu hela tio objektiv och tre externa blixtar.

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
8.6

Fujifilms systemkameror har utmärkt sig stort sedan lanseringen 2012, och systemet omfattar nu hela tio objektiv och tre externa blixtar. Alla objektiv vi har testat har hållit mycket fin kvalitet. X-M1 är systemets mellanklassmodell. Den har ingen sökare men i gengäld den fina X-Trans-sensorn från toppmodellerna. Bildsensorn har inget kantutjämningsfilter, men vi såg ingen störande moaré på bilderna. Det syns å andra sidan tydligt på video. Både kameran och objektivet är utförda i en mycket läcker kvalitet. X-M1 är lätt att ställa in tack vare direktknappar för alla viktiga funktioner. Kameran har två lättskötta inställningsrattar under höger tumme. Med den ena justerar man bländare och slutartid, och med den andra styr man exponeringskompensationen. Dessutom är det en fördel att paketobjektivet når ut till motsvarande 24 mm vidvinkel. Kameran är välbyggd med trevliga material i konstmaterial, dock inte metall. Ergonomin är hygglig, med små handgrepp framtill och baktill, och det finns en inbyggd blixt. Skärmen på 3,0 tum kan vinklas från lodrätt uppåt till lodrätt neråt. Den kan vara svår att avläsa i solsken, men det är ett allmänt problem. Menysystemet är tydligt, även om det kan verka litet överväldigande, och det ger fina möjligheter att justera till exempel skärpan, kontrasten och färgerna i jpeg-bilder.

Lägst brus

Paketobjektivet är mycket fint och skarpt, och nog så viktigt briljerar X-M1 med att ge väldigt finkorniga bilder. När betyget för bildkvalitet inte ligger högst upp i toppen beror det på att detaljåtergivningen är bättre hos andra kameror som bjuder på högre upplösning. Färgåtergivningen är neutral men kan verka kall vid en direkt jämförelse med konkurrenterna. Vitbalansen är dock lätt att användar­anpassa, och den färgmättade Velvia-inställningen är fin för landskapsfotografering men för kraftig för hudtoner. Man måste jobba med exponeringskompensationen på motiv med hög kontrast innan de sitter som de ska. Videokvaliteten imponerade inte på oss, och då mikrofonen till och med är vindkänslig och inte kan kompletteras med en extern lämpar sig X-M1 inte särskilt väl för seriös videoinspelning. Vi hittade kameran med den fina paketoptiken XC 16-50mm för 6 980 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

X-M1 står sig fint bland de små systemkamerorna, med finkorniga bilder, men det är hård konkurrens från spegel­reflexerna i samma prisklass.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,6
Max. ISO
25.600