Fujifilm X-M1

Fujifilm plockar ut maximalt ur de 16,0 miljoner pixlarna, nämligen en kombination av fin detaljåtergivning och testets lägsta brusmätningar. Kamerans objektiv bidrar med både hög skärpa och minimal missteckning.

#Kameror #Fujifilm
8.8

En blick på specifikationerna avslöjar att X-M1 är testets största och tyngsta kamera. En blick på priset avslöjar att den är testets absolut dyraste. Men en blick på kameran avslöjar att den trots sin konstläderfinish är testets läckraste.
Med sin noppriga yta och sitt fina handgrepp ligger den bra mellan händerna, och det finns gott om knappar på baksidan, bland annat en Q-knapp som säkrar snabb åtkomst till de vanligaste inställningarna.
Det är också ett plus att kameran både har en inbyggd blixt och kan användas med en extern dito. Dessutom är det bra att skärmen går att vinkla. Med sina 3,0 tum är den till och med större än på den dyrare X-E1, som i gengäld har elektronisk sökare. Bara Fujifilm och Panasonic har de klassiska inställningsrattarna på kamerans ovansida. De är fortfarande det snabbaste sättet att ställa in.
Med en bra funktionsmenu för de vanligaste inställningarna och en programmerbar funktionsknapp är kameran ett nöje att använda. Under tummen hittar man hela två bra inställningsrattar för exponeringskompensation samt slutartids- och bländarinställning, och X-M1 har inbyggt wi-fi, vilket är bra.
Fujifilm plockar ut maximalt ur de 16,0 miljoner pixlarna, nämligen en kombination av fin detaljåtergivning och testets lägsta brusmätningar. Kamerans objektiv bidrar med både hög skärpa och minimal missteckning.

Mättade färger

Färgåtergivningen är fin i alla lägen, men vi valde att använda Velvia-inställningen med hög färgmättnad till allt annat än hudtonsbilder. Dessutom är det viktigt att ha koll på att kameran inte felexponerar motiv med hög kontrast. Den svagaste punkten är video. Kvaliteten är bara genomsnittlig med mycket moaré, och mikrofonen är vindkänslig. Det går inte att ansluta någon extern mikrofon.
X-M1 finns i silver eller svart. Motljusskydd ingår, och tillbehörsprogrammet är omfattande. Det finns tre blixtar och tio objektiv, varav sex med fast brännvidd. Det är mycket imponerande med tanke på att X-serien lanserades så sent som 2012. Kvaliteten hos samtliga tillhörande objektiv som vi har testat har varit väldigt hög. Ändå är priserna ytterst konkurrenskraftiga när man jämför med motsvarande produkter från konkurrenterna.

Omdöme

Med sitt pris, sin vikt och sin storlek har X-M1 inte de bästa förutsättningarna, men man njuter av testvinnarens användarvänlighet och bildkvalitet.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,6
Max. ISO
25.600