Fujifilm GFX 50R

På senare tid har systemkameror med fullformat blivit en hit. Fujifilm går direkt till en enorm sensor i mellan­format, men är bilderna lika bra som priset lovar?

av Prylguiden #Kameror #Fujifilm
9.2

Fujifilm GFX 50R är utrustad med en enorm bildsensor som är 67 procent större än en fullformatssensor och mer än fyra gånger större än APS-C. Det kal­las mellanformat, och förr kunde en kamera av den typen kosta lika mycket som en fabriksny, bättre mellanklassbil. För ett par år sedan kom Hasselblad med en modell för drygt 80 000 kronor, och nu behöver man alltså bara avstå från en avancerad elcykel för att ha råd med det senaste vidundret från Fujifilm.
Den stora sensorn har inte mindre än 51,1 megapixel och bilderna är något av det bästa vi sett i vårt testcenter. De är så detaljerade att tunna kvistar i landskapsbilder och hårstrån i porträtt framträder knivskarpt när man detaljgranskar fotona i 100 procent. Filerna i råformat har en storlek på omkring 117 megabyte, men de kan finjusteras till perfektion och man kan få fram massor av färg och detaljer i bilder som har blivit helt fel­exponerade vid fotograferingen. Jpeg-filerna är också suveräna, och om man använder Velvia-
inställningen kräver de flesta landskapsbilder inte någon ytterligare bildbehandling. Foton tagna vid ISO 25600 har ungefär samma kvalitet som en APS-C-kamera ger vid ISO 1600 eller 3200.
Kameran påminner om en tegelsten men är förvånansvärt lätt och väger mindre än en stor DSLR-kamera med fullformat.
Tidigare var mellanformat svindyrt och svårt att använda. Här påminner användningen mycket om den hos småsyskonen i X-serien och det är enkelt att ta bra bilder så länge tempot är måttligt. ­GFX 50R är inte för action, men vid landskaps- och porträttfoto får man en oöverträffad bildkvalitet till ett pris som verkade helt omöjligt för bara ett par åt sedan.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bildkvaliteten från den stora sensorn är fantastisk, och kameran är okomplicerad att använda. Väger något mindre än förväntat och är billigast i klassen.

Filerna är suveräna, men det är inte så långt till Sony Alpha 7R II som kostar en tredjedel. Det finns bara sju objektiv att välja på. Vi saknar navigationsknappen.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
51,1
Brännviddsförl./optisk zoom
0,79
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
3
Max. ISO
101000