Fujifilm GFX 100

Helt sagolik detaljåtergivning. Läckra extraskärmar ovanpå kameran och på baksidan. Mycket bra och detaljerad elektronisk sökare. En alltigenom till- talande kamera. Den elektroniska slutaren funkar inte så bra.

#Kameror #Fujifilm
9.1

Denna nya kamera är helt extrem på flera sätt. Den har en enorm sensor i mellanformat som är omkring 70 procent större än fullformat, och upplösningen är hela 102 megapixel. En så hög upplösning har hittills kostat långt över 300 000 kronor, och mellanformatare brukar vara stora. GFX 100 är betydligt billigare och har ingen spegel, vilket gör att den är ungefär lika stor som Canons och Nikons proffsmodeller i fullformatsklassen.
Den stora pixelmängden ger en helt fenomenal detaljgrad. Zoomar man in på ett foto på den läckra lcd-skärmen kan man se saker som man inte alls lägger märke till när man ser hela bilden. I foton tagna från en skyskrapa kunde vi se krukväxter i fönstren i avlägsna byggnader och enskilda spelare på en baseballplan 1,5 kilometer bort. Det dynamiska omfånget är stort, så man kan ta fram många detaljer i skuggpartier i råfiler. Varje fil i råformat är på över 200 megabyte.
Fujifilm bjuder dessutom på godbitar som vi gärna skulle se i andra kameror. Ovanpå GFX 100 finns en liten skärm som visar kamerainställningar och dessutom kan visa ett histogram eller exempelvis slutartid och bländare som virtuella rattar. På kamerans baksida finns en annan extraskärm som kan visa exponeringsinfo eller ett histogram. Huvudskärmen visar då bara motivet.
GFX 100 tar fem foton per sekund. Autofokusen, som täcker hela bildytan, är bra på att följa motiv i rörelse. Kameran har även en riktigt bra ögonfokusfunktion som lägger skärpa på ena ögat i porträtt.
Man kan välja den elektroniska slutaren för att fotografera ljudlöst eller med slutartider kortare än 1/4 000 sekund, men den ska användas med försiktighet. Utan stativ fick vi en del foton med förvrängningar, eftersom utläsningen från den stora sensorn inte går så snabbt, och i artificiellt ljus såg vi fula ränder. Därför skulle vi undvika den elektroniska slutaren så mycket som möjligt.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Helt forrygende detaljegengivelse. Lækre ekstraskærme på toppen og bagpå. Rigtig god og detaljeret elektronisk søger. Et helt igennem lækkert kamera. Den elektroniske lukker fungerer ikke så godt.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
102
Brännviddsförl./optisk zoom
2.0
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
102400