Fujifilm FinePix XP130

Fujifilms robusta kamera tar tio bilder i sekunden och har en väldigt bra ergonomi. Priset är dessutom överkomligt, men vad kan man säga om bildkvaliteten?

#Kameror #Fujifilm
8.4

Fujifilm FinePix XP130 kan följa med ner till 20 meters djup, vilket gör den till en perfekt kamera för snorkling eller andra aktiviteter i och kring vatten. Den klarar också fall från 1,75 meters höjd. XP130 har 5x optisk zoom, vilket motsvarar 28–140 mm. Här saknar vi lite mer vidvinkel jämfört med konkurrenter som Nikon Coolpix W300 och Olympus Tough TG-5, som har 24 mm respektive 25 mm vidvinkel. Det är däremot bra att Fujifilm XP130 har 140 mm i teleområdet.
Kameran kan ta 10,0 bilder i sekunden, vilket är fint. Autofokusen kan emellertid vara något osäker. XP130 har en imponerande ergonomi. Kameran fungerar bra med enhandsfattning, och den stora utlösarknappen har en knottrig struktur som underlättar användning under vattnet. Bilderna från sensorns 15,9 megapixel har försiktig färgåtergivning och dämpad kontrast. Detaljåtergivningen imponerar inte – inte heller vid låga ISO-värden. Den största bländaren är F3.9 i vidvinkelområdet och F4.9 i teleområdet, så det krävs en del ljus om man inte vill öka ISO-värdet för att få skarpa bilder. Fine­Pix XP130 fotar bara i jpeg-format, så man får tyvärr klara sig utan råformat. Den optiska bildstabiliseringen är till god hjälp och det är bra att man lätt och snabbt kan överföra bilderna trådlöst till mobilen via appen Fujifilm Camera Remote. När man har upprättat kontakt mellan mobilen och kameran kan man även föra över gps-information från mobilen till bilderna. Det är smart. Video spelas in i Full HD med 60 bilder i sekunden, och man kan använda optisk zoom vid inspelningen. XP130 kostar hälften så mycket som konkurrenternas toppmodeller, vilket gör kameran intressant trots att bildkvaliteten och funktionerna inte är i samma klass.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kameran har säker exponering, realistiska färger och väldigt bra ergonomi. Priset är dessutom riktigt förmånligt.

Vi saknar lite mer vidvinkel och möjlighet att fota i råformat. Lcd-skärmen på 3,0 tum har bara 920 000 punkters upplösning.

Specifikationer

Märke
Fujifilm
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
10
Max. ISO
3200