DxO ONE

Franska DxO har gjort ett genidrag. DxO One monteras på sidan av en Iphone och använder dennas skärm och gps vid exponering, visning och inställning.

#Kameror #DxO
9.0

DxO One är den första kameran som är avsedd att anslutas direkt till en Iphone utan hjälp av trådlösa lösningar. Det är världens överlägset minsta digitalkamera med så kallad 1-tumssensor, och så är kameran ett välkommet tecken på att europeisk kameraindustri är på väg att komma in i matchen igen.
När kameran har laddats och försetts med ett microSD-kort skjuter man objektivlocket åt sidan och sätter i kontakten i sin Iphone eller Ipad. DxO One finns ännu inte till Android. När man har hämtat kamerans gratisapp till sin telefon har man en fullt funktionsduglig kvalitetskamera som använder Apples skärm och gps. Du kan välja helautomatik, A, P, S, M eller fyra motivprogram. Kameran har sin egen lilla tryckkänsliga infoskärm, som dock inte kan visa några bilder. Men kameran kan i en handvändning användas till ögonblicksbilder utan att telefonen är ansluten. Autofokusen är säker, så vi fick i stort sett inga oskarpa bilder. Du kan fota i jpeg, dng eller DxO:s eget format Super Raw. Jpeg-bildalstringen är bra men rätt neutral. Förutom färgjustering kunde vi bara få ett marginellt bättre resultat genom att råkonvertera själva. DxO One slår kvalitetsmässigt alla bilder vi nånsin sett från mobiltelefoner. I en duell med Iphone 6 är detaljåtergivningen markant bättre; vi ser ett mycket bättre dynamiskt omfång, och så är bruset lägre vid jämförbara iso-värden. DxO går ända upp till iso 51 200, men man bör använda högst iso 12 800. Vi är rätt förtjusta i konceptet, men priset är högt. Man kan få samma bildkvalitet till ett lägre pris med marknadens
fina kompakt­kameror.

Man kan filma i upp till Full HD, och här har kameran digital bildstabilisering. Till stillbildsfoto finns ingen bildstabilisering, men automatiken ger korta slutartider.
I praktiken är kamerans största svaghet att den får slut på ström efter bara ett par timmars flitig användning. Och så kunde det naturligtvis vara bra med en viss optisk zoom i stället för en fast brännvidd på 32 mm, men det är en avvägning mellan storlek och vikt kontra zoom.
Något av det fiffiga med DxO One är att den har sitt eget batteri och microSD-kort. Det innebär att dina bilder inte nödvändigtvis förbrukar minnet i din Iphone eller Ipad när du fotar och inte minst filmar. Bilderna kan nämligen sparas i både telefonen och kameran. Det riktigt smarta är att även om bilderna sparas i kameran kan du ändå enkelt ladda upp dem eller skicka dem i ett meddelande, precis lika lätt som om du hade tagit dem med Apples inbyggda kamera.
Med tanke på att kameran är en teknisk pionjär är det fullt förståeligt att DxO har trampat snett ett par gånger. Först och främst är strömförbrukningen för stor eller batteriet för litet. Det måste i varje fall laddas upp ofta. För det andra är Apples Lightning-kontakt avsedd att klara en tunn kabel, inte en 108 gram tung kamera. Därför ska det inte mycket till för att kameran ska falla ut ur kontakten på undersidan av din Iphone eller Ipad. För det tredje har vi priset, som är ganska saftigt för en kamera utan skärm, zoom eller sökare. För bara några hundralappar mer hittade vi exempelvis Sony RX100 III, som i alla avseenden är en bättre kamera, med 24–70 mm Zeiss-zoom och elektronisk sökare. Den har också en 1-tumssensor men väger dock 290 gram och är femtio procent större. Föredrar du att fota med din Iphone är DxO One dock ett utmärkt verktyg för att boosta bildkvaliteten. DxO One är i så fall ett genialiskt koncept, en unik kamera och ett givet köp. Någon DSLR-dödare är den inte, men genom att på detta sätt ansluta en liten och lätt kamera till din Iphone får du betydligt bättre bilder.

Omdöme

Markant bättre detaljåtergivning, lägre bildbrus och bättre dynamik än till och med den bästa Iphone. Möjlighet att fota i råformat.
Färgerna är i grunden neutrala, gränsande till småtråkiga, och så måste batteriet hela tiden laddas. Finns inte till Android-baserade telefoner.

Specifikationer

Märke
DxO
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
51200