Casio Exilim EX-ZR1000

Den snabba kompaktkameran från Casio har en vridbar skärm och ett inbyggt stativ, och tack vare den genialiska funktionsringen har man stor manuell frihet. Men kameran har problem med bildbrus.

#Kameror #Casio
7.9

Casio har specialiserat sig på blixtsnabba kameror som kan ta en massa bilder på kort tid. Exi­lim EX-ZR1000 är inget undantag; kameran kan ta 30 bilder per sekund i full upplösning. Om man vill använda kontinuerlig autofokus minskar antalet bilder till sex i sekunden, vilket dock fortfarande räcker bra för action.
Uppstartstiden är under en sekund, och på det hela taget reagerar kameran på studs även när det gäller zoom och autofokus. Fokusringen längst fram på kameran är inte mindre än genialisk. Man kan själv välja om man vill använda ringen för att ändra vitbalansen, zooma, justera exponeringskompensationen eller i stället använda den till manuell fokusering.
Exilim EX-ZR1000 är fullspäckad med program och kreativa funktioner. Förutom ett välfungerande HDR-program kan man under programratten Best Shot hitta utmärkta porträtt- och panoramaprogram.

Inbyggt stativ

EX-ZR1000 har en vridbar lcd-skärm som kan vinklas 180 grader, vilket är bra vid grupp- och självporträtt. En fiffig detalj är de små inbyggda fötterna som man kan fälla ut bakom lcd-skärmen, så att man kan placera kameran både horisontellt och vertikalt om man exempelvis ska ta en gruppbild.
Programmet HS Night Shot tar flera bilder i svagt ljus och lägger samman dem, så att iso motsvarar 25 600. Kamerans största svaghet är dock bildbruset som syns tydligt från iso 400. Vid iso 1 600 och iso 3 200 jobbar brusreduceringen så hårt att det nästan ser ut som om man har smetat smör på frontlinsen. Detta kan man dock åtgärda genom att fotografera i råformat, men höga iso-värden ger ändå korniga bilder.
Färgåtergivningen är däremot riktigt tjusig.
Färgerna är mättade med fint, naturligt djup och härliga nyanser. Detaljgraden imponerar
å andra sidan inte, och redan från iso 200 saknar man tydliga bilddetaljer.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

EX-ZR1000 lockar med fina specifikationer, snabba reaktionstider och en hög grad av användarvänlighet, där funktionsringen imponerar. Kameran tar 30 bilder per sekund, spelar in video i Full HD och är späckad med kreativa finesser. Bildkvaliteten är kamerans svagaste länk, då detaljåtergivningen är luddig och bruset är störande från iso 400.

Specifikationer

Märke
Casio
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
12,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
30
Max. ISO
3200