Canon XC-10

De flesta kameror prioriterar stillbilder framför video, men nu har Canon gjort en specialkamera som ska vara vass på både och. Det är dock inte helt enkelt.

#Kameror #Canon
8.2

Canon XC-10 är en kamera som skiljer sig från allt annat du har testat.
Kamerahuset är hopbyggt med ett zoom­objektiv motsvarande 24–240 mm, och bildsensorn kan leverera 4K-video eller stillbilder på 12,0 megapixel. På sidan sitter ett handgrepp som kan vinklas fram och tillbaka. Det ingår ett motljusskydd och en stor spegelsökare som kan monteras på den 3,0 tum stora lcd-skärmen. Den vänder bilden rätt och kan därmed användas som elektronisk sökare. Det finns ingen inbyggd blixt men dock en tillbehörssko. Den kan också användas för montering av mikrofon. Undertill finns plats för två minneskort, ett SD som du kan använda till stillbilder och ett CFast som krävs för 4K-inspelningen eftersom den kan göras med en standard som levererar hela 305 Mbit/s. CFast-kort och kortläsare medföljer. Kameran är ett nöje att använda. Ergonomin är väldigt bra, men kameran är svårhanterlig när man behöver transportera den, särskilt eftersom den monterade sökaren är väldigt klen. Som fotograf saknar man snabbknappar för iso, vitbalans och exponeringskompensation. Som filmare saknar man knappen för manuell vitbalansering som brukar göra det möjligt att fixa en enhetlig färgsättning i alla klipp och som sitter centralt placerad på professionell videoutrustning. Det finns tre programmerbara knappar, men de kan inte användas till dessa viktiga funktioner. Autofokusen är okej för lugna motiv men olämplig för action. Videokvaliteten är fin, men i svagt ljus kommer den inte i närheten av den kvalitet du får med t.ex. EOS 5D-serien. Stillbilds­kvaliteten går an för webben. En del av marknadens zoomkameror är bättre.

Det er især detaljegengivelsen og skarpheden, der skuffer på billederne, eksponeringen skal også holdes i ørene. Der er ikke en direkte knap til eksponeringskompensation, men under højre tommelfinger er der et joystick. Trykker man på det, aktiverer man en hurtigmenu, der minder meget om den man finder i Canons PowerShot-kameraer, og herfra kan man med joysticket navigere rundt og blandt andet vælge eksponeringskompensation og hvidbalance. Der er adgang til Picture Styles, altså mulighed for at påvirke farvemætning og skarphed. Der kan dog ikke optages i raw, og jpeg komprimeres ganske hårdt, så selv om man anstrenger sig med at indstille kameraet, bliver billederne aldrig bedre end dem, man får med et superzoomkamera til knapt 2000 kroner.
Du vælger mellem foto og video på en knap omkring udløseren, og der er et indstillingshjul med de fra spejlrefleks velkendte automatikker.
XC-10 bruger samme gode LP-E6N-batteri som de store EOS-modeller. Kameraet slår ikke automatisk fra, så glemmer du at slukke kameraet, er batteriet fladt nogle timer senere. Specielt i 4K med maksimal kvalitet kræver det strøm, og derfor er der også en indbygget blæser til nedkøling af chippen, når det er nødvendigt.
Efter at have arbejdet med XC-10 et stykke tid, må man desværre se i øjnene, at man ville få langt bedre fotos, og til alle normale formål ligeså god video, ved at investere i Sony RX10 II til 11.499 kroner.

Omdöme

I videosammanhang är XC-10 en välfungerande semiprofessionell kamera som utmärker sig främst tack vare sin 4K-kvalitet.
I stillbildssammanhang levererar kameran trots den stora bildsensorn bilder på nivå med en kompaktkamera som bara kostar en tiondel så mycket.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
10
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
3,8
Max. ISO
20000