Canon PowerShot SX520 HS

Canons nya och billiga ultrazoomkamera Powershot SX520 HS tar tio bilder i sekunden och har en suverän funktion som gör det lätt att fånga motiven i maximalt teleläge.

#Kameror #Canon
8.7

Canon har på sistone släppt tre nya Power­shot-kameror med superzoom på 30x, 42x respektive 65x. SX520 HS lägger sig i mitten med sina 42x optisk zoom, som täcker det väl tilltagna brännviddsomfånget 24–1 008 mm. I händerna känns SX520 HS nästan som en EOS 100D spegelreflexkamera, och ergonomiskt kan man absolut sköta kameran med ena handen. Canon-entusiaster kommer genast att känna sig hemma med knappar och inställningsrattar, och kamerans bästa finess döljer sig på objektivets vänstra sida. Här sitter nämligen zoom-assistent-knappen, som blixtsnabbt zoomar ut om man håller in den och genast zoomar tillbaka när man släpper igen. På så sätt kan man lätt hitta motivet, som annars lätt försvinner ur bilden vid 42x zoom. Funktionen gör att vi faktiskt inte saknar någon sökare i den här billiga kompaktkameran.

Fin skärpa

Det tar bara knappt 2,5 sekunder för objektivet att röra sig från maximal vidvinkel till maximalt tele, medan autofokusen backar upp förnämligt när det är dags att fokusera. Faktiskt var det bara färre än tre procent av våra testbilder som blev suddiga, och det var ändå trots att vi fotade många djur som rörde på sig.
Bildkvaliteten är väldigt fin, med Canons karakteristiska varma, mättade färger och en markant kontrast. Skärpan är också fin över hela bildytan även vid de minsta bländarna. Som en av få kameror i detta segment använder SX520 HS en CCD-sensor, som har parats ihop med bildprocessorn Digic-4+. Bruset syns på riktigt först från iso 800, medan brusreduceringen tar i för hårt vid iso 1 600. Det mildrar kornigheten men minskar samtidigt både skärpan och detaljgraden. Den bästa bildkvaliteten får man därför om man håller sig under iso 800. Gillar man när det går undan kan man glädja sig över att man hinner ta tio bilder per sekund med lägre upplösning.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Om man är på jakt efter en billig ultra­zoomkamera som presterar skarpa bilder med varma färger och en bra kontrast vid alla brännvidder bör man absolut prova SX520 HS. Priset är lågt, och så länge man håller sig under en ljuskänslighet på iso 800 kan man vara väldigt nöjd med bildkvaliteten. Tyvärr får man undvara både raw och inbyggt wi-fi.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
42x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
1,6
Max. ISO
3200