Canon PowerShot SX50 HS

Med Canon Powershot SX50 HS kan man fotografera alla tänkbara motiv. Kamerans optiska ultrazoom sätter världsrekord med ett extremt zoomomfång på 24–1200 mm.

#Kameror #Canon
8.4

Må så vara att pixelracet är över, men kampen om vem som kan bygga in mest optisk zoom i en kompaktkamera rasar ännu för fullt. Canons senaste nya modell på marknaden heter Powershot SX50 HS. Denna kamera avlöser SX40, och den har fått hela 50x optisk zoom under motorhuven. Detta motsvarar ett omfång på 24–1 200 mm, så i princip kan man fotografera allt från imponerande landskap i vidvinkel till masken som sprattlar i fågelns näbb i den fjärnaste trädtoppen. Med digital zoom fördubblas brännvidden till hela 2 400 mm. Här blir bildkvaliteten kritisk, men den fungerar till video.
En funktion vid namn Zoom Frame Assist gör att man inte tappar orienteringen när man fotograferar vid maximalt tele. När man trycker på den särskilda knappen går zoomen tillbaka, så att man ser mer av motivet.

Bäst i solsken

Zoomen jobbar tyst, och så länge det är riktigt ljust reagerar autofokusen exakt, dock utan att kunna tävla med Panasonics ultrazoomkameror. I svagt ljus lade vi märke till att autofokusen hade en del problem, vilket vi ofta ser hos kameror i denna kategori. SX50 HS ger bäst bildkvalitet i solsken och när man fotograferar i råformat. Här är färgerna klara och realistiska, och kontrasten är okej till och med ISO 400. I svag belysning syns bild- och färgbrus redan från ISO 800, och från ISO 3 200 är bilderna helt oanvändbara. Detaljåtergivningen imponerar inte, och skärpan blir aldrig utmärkt i teleområdet, i och med att den maximala bländaren minskar från F3.4 till F6.5 när man zoomar in hela vägen till 1 200 mm. Video går att spela in i Full HD i upplösningen 1 920 x 1 080 med 24 bilder i sträck, och här är kvaliteten fullt godkänd. SX50 kan ta 13 bilder i sekunden med högst 10 bilder i sträck, men här kan man inte använda autofokusen efter den första bilden. Det är bättre att välja 4,1 bilder i sekunden, för i den hastigheten orkar autofokusen jobba hela vägen.

Omdöme

Som resekompis i soldränkta länder är SX50 HS ett utmärkt val. Kameran är robust med tanke på det enorma zoomomfånget. Man får mest ut av SX50 HS om man fotograferar i dagsljus, väljer råformat samt håller sig under ISO 800. När mörkret sänker sig kommer bildbruset fram, och autofokusen jobbar långsamt i teleområdet.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
12,1
Brännviddsförl./optisk zoom
50x
LCD-skärm
2,8
Bilder/sekund
4,1
Max. ISO
6400