Canon PowerShot SX50 HS

SX50 kan ta jpeg- eller råbilder eller bådadera samtidigt, men vi kunde plocka fram förvånande få detaljer ur råfilerna som inte också fanns i jpeg-filerna.

#Kameror #Canon
8.4

SX50 startar på 1,9 sekunder, vilket är hyggligt. Skärmen återger ljushet och färger korrekt men är med sina 2,8 tum testets minsta. I gengäld kan den vändas och vridas åt alla håll. Den elektroniska sökaren är liten och oskarp men ändå användbar. Ergonomin är bland testets bästa tack vare det rejäla handgreppet. Det finns snabbknappar för de vanligaste inställningarna. Det tar 1,7 sekunder att zooma från 24 till 1 200 mm, och i synnerhet på de längsta brännvidderna ser man tydligt effekten av bildstabiliseringen, som säkrar skarpa bilder. Exponeringen är exakt, men i teleområdet blir slutartiderna för långa, och då måste bildstabilisieringen ge upp. Vi råkade ut för att kameran vid 1 200 mm i programmet P valde 1/80 sekund och iso 80. Man löser problemet genom att välja slutartids- eller bländarprioriterande program och ett högre iso-värde. SX50 kan ta jpeg- eller råbilder eller bådadera samtidigt, men vi kunde plocka fram förvånande få detaljer ur råfilerna som inte också fanns i jpeg-filerna. Skillnaderna var tydligast över iso 800. Bildkvaliteten är en av de bästa, och färgåtergivningen är mycket fin. Objektivet är imponerande skarpt rakt igenom, och fel som vinjettering och missteckning är acceptabla. Bruset hålls fint under kontroll till och med iso 800.

Omdöme

Med långa slutartider och en beskedlig sökare får man hålla SX50 i örat. Men då belönas du också med bra, skarpa bilder ända ut på galna 1 200 mm.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
50x
LCD-skärm
2,8
Bilder/sekund
2,2
Max. ISO
6400