Canon PowerShot G9 X

G-seriens minsta modell har samma sensor som de större modellerna men har för klena överarmar för att lyfta sig ända upp i toppklass.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.6

Canon PowerShot G9 X skiljer sig trots namnet ganska mycket från sitt dyrare syskon. Även om den är uppbyggd runt samma 1”-sensor som exempelvis G5 X är den märkbart mindre och lättare än de övriga, inte minst för att den inte har vare sig handgrepp, sökare eller någon skärm som kan vinklas eller vridas. Men inte nog med det; kameran skiljer sig även i handhavandet. Borta är den klassiska Powershot-kombinationen av knappar och menypunkter. G9 X styrs primärt via sin tryckkänsliga skärm, precis så som man vill ha det om man köper kameran för att ta bättre bilder än med sin telefon. Det är dock ingen hemlighet att vi gärna hade velat ha en sökare, men här får man snegla på den dyrare modellen G5 X. Canons använ­darmeny funkar bra, även om några av de menyfält man måste lyckas träffa är ganska små. En inställningsratt längst upp ger tillgång till alla de klassiska sorterna av automatik samt nya, som gör kreativa sammankopieringar av bilder eller sätter ihop stillbilder till videoklipp. Bildkvaliteten är riktigt fin. Det blir massor av detaljer med upplösningen på 20,0 megapixel. Jpeg-bilder blir skarpa och mättade och är klara att användas rakt av. Prismässigt ligger Powershot G9 X ganska hyggligt till jämfört med andra kompaktkameror med 1”-sensor. Ändå hann vi sanningen att säga aldrig bli riktigt förtjusta i kameran, som med sin glatta yta och medelmåttiga ergonomi inte känns som något riktigt bra verktyg att ha mellan händerna när de fina ­motiven visar sig.

Handhavandet funkar bra, men G9 X är något långsammare att ställa in än t.ex. Olympus Stylus 1s, som kostar lika mycket men har sökare och är betydligt mer exponeringssäker och ergonomisk att jobba med. Men Canon G9 X tar snyggare, skarpare och mer detaljerade bilder, och det är inte oväsentligt. Det går inte att se, men G9 X är utrustad med en popupblixt som räcker upp till sex meter. Den aktiveras inte heller automatiskt när man kör med helautomatik, men det syns en liten symbol på skärmen när kameran bedömer att blixten ska aktiveras. Det finns ingen tillbehörssko, men det saknar man inte heller på en kamera som denna. Batteritiden är beskedliga 220 bilder, men i gengäld ingår det en laddare till batteriet, och man kan ladda upp batteriet i kameran via usb-kabeln från sin dator eller en telefonladdare.
En stor, läcker ring runt objektivet styr exponeringskompensationen, och allt sammantaget samspelar knappar, rattar och menyer väl när man är ute och fotar.
Kameran klarar råformat och jpeg i vilken kvalitet man än vill ha. Objektivet täcker 28–84 mm, vilket är i underkant både vidvinkel- och telemässigt. Ljusstyrkan är F2.0 vid 28 mm men faller till F4.9 vid 84 mm. Det sistnämnda kräver därför långa slutartider eller högt iso i svagt ljus. Bildbruset är välkontrollerat upp till iso 3200. De två sista stegen på skalan upp till iso 12800 bör man undvika i möjligaste mån. G9 X är utförd i läckra material, och du kan välja att få den antingen i klassiskt svart eller elegant titaniumfärgad med beläggning av ljusbrunt konstläder.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Knappar, meny och tryckkänslig skärm samspelar bra och funkar litet som på en smarttelefon, så kameran är enkel och intuitiv att jobba med.
De få snabbknapparna gör kameran något långsammare än många andra kameror i samma prisklass.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
30,0
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
6,0
Max. ISO
12.800