Canon PowerShot G7 X Mark III

Bra kompaktkameror har vanligen en 1”-sensor som vida överträffar mobiltelefonerna.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.5

Bra kompaktkameror har vanligen en  1”-sensor som vida överträffar mobiltelefonerna. Sonys RX100 VII kostar nästan 14 000 kronor, men med nya G7 X Mark III får du en av de billigaste modellerna i klassen. Kameran har Canons nya Digic 8-processor som gör det möjligt att fotografera i serie med hela 30 råfiler i sekunden, vilket är tämligen imponerande med tanke på priset. Om du väljer jpeg är hastigheten 20 bilder i sekunden, och med den utmärkta autofokusen aktiverad får du åtta per sekund. Med ett snabbt UHS-II-kort satte bufferten stopp efter en serie med 50 bilder i jpeg- och råformat. Det är inte illa.

Kameran exponerar säkert, detaljåtergivningen är fin och färgerna är naturliga. Bildbruset är välkontrollerat upp till ISO 3 200, varefter det i hög grad går ut över detaljerna. Objektivet är på 24–100 mm, och med maximala bländarvärden från F1.8 till F2.8 är det lätt att undvika de högsta ISO-värdena som ger alltför korniga bilder. Den stora bländaröppningen medför också att du kan åstadkomma en mjuk bakgrundsoskärpa. Objektivet tecknar för övrigt skarpt i hela zoomområdet. Autofokusen är snabb och säker. Det gäller även den välfungerande ansiktsigenkänningen. Objektivet har en praktisk, programmerbar kontrollring. Vi hade stor nytta av att ställa in bländaren här, men det är lätt att rubba ringen ur läge. Om du tröttnar på det kan ringen lätt avaktiveras.

Canon har naturligtvis tagit en del genvägar för att pressa priset, så du får klara dig utan sökare, liksom hos den närmaste men långsammare och billigare konkurrenten i klassen, Panasonic Lumix DMC-LX15. Om du prioriterar en sökare, behöver du lägga ytterligare 1 500 kronor för den större modellen G5 X Mark II, som också har lite mer tele, eller t.ex. någon av Sonys RX100-modeller. Trots att G7 X Mark III har en bra tryckkänslig och vinklingsbar skärm, spenderar vi gärna en extra slant för den fina sökaren hos G5 X Mark II.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Fin bildkvalitet med bra färger och detaljer. Imponerande hastighet vid serietagning. Överkomligt pris för en
kamera med 1”-sensor.
Det är för lätt att råka putta till kontrollringen. Kameran har ingen sökare.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
4,2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
30
Max. ISO
25600