Canon PowerShot G7 X Mark II

Canons nya X-modell är liten och gedigen, och kameran är snabb tack vare en ny DIGIC 7-bildprocessor. Brännviddsomfånget är dock inte så stort.

#Kameror #Canon
8.8

Canon PowerShot G7 X Mark II är det senaste tillskottet i tillverkarens G-serie. Kameran har den allra senaste bildprocessorn, DIGIC 7, och därmed borde det också vara fullt blås rakt igenom. Så verkar också vara fallet. G7 X Mark II har en upplösning på 20,0 megapixel, och varje enskild råfil i 14 bitar tar upp omkring 35 megabyte. En hel del data behöver alltså tryckas igenom flaskhalsen på väldigt kort tid om man till exempel fotograferar serier på åtta bilder per sekund. Det klarar kameran dock rätt bra. Först när man är uppe i omkring 24 bilder i sträck protesterar bufferten en aning, och det är ärligt talat imponerande. Det är användbart och har uppenbarligen efterfrågats av en del fotografer som vill ha en snabb och effektiv extrakamera.
Det finns inte heller så väldigt mycket att klaga på när det gäller bildkvaliteten. Ljusmätaren är träffsäker och ger rena färger där vitt verkligen är vitt. Detaljerna återges fint i både högdagrar och skuggor, vilket ger riktigt bra möjligheter att redigera bilderna. Brus blir inte något problem förrän omkring ISO 3 200, men kvaliteten är riktigt fin ända upp till ISO 6 400.
Även om man hade önskat sig ett något större brännviddsomfång, har Canon nog goda skäl för att ännu en gång använda det här zoomobjektivet på 24–100 mm. Det är ljusstarkt och tecknar snyggt skarpt genom hela brännviddsomfånget med bara en aning vinjettering och kromatisk aberration på de allra längsta bränn­vidderna.

Omdöme

Mycket fin bildkvalitet från kamerans 1”-sensor. Fin exponering med snygga färger. Höga hastigheter vid fotografering med fin buffert drar upp betyget.
Kameran har samma objektiv som föregångaren G7 X. Vi hade gärna velat ha mer tele. Kameran har tyvärr ingen optisk sökare.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7 4,2
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
25600