Canon PowerShot G5 X

Canon har upprustat G-serien med G5 X, den enda G-modellen som har elektronisk sökare. Den har också en smart detalj, och objektivet är en liten pärla.

#Kameror #Canon
8.8

Canon PowerShot G5 X är mindre än den ser ut på bild, och den glider utan problem ner i en rockficka. Skärmen kan vinklas och vridas åt alla håll, och kameran har dessutom en elektronisk sökare som automatiskt aktiveras när du sätter kameran för ögat. Här kan G5 något som inte de flesta kan. När du håller kameran i stående format vänds displayen så att sökarinformationen hamnar längst ner i den stående bilden. Det är smart. Mindre smart är det att både sökaren och skärmen alltför sällan visar motivet så som det blir på den färdiga bilden. Färgerna återges för mättade och exponeringen för mörk, så att man felaktigt exponeringskompenserar för mycket och undviker Vivid-inställningen, som annars ger de mest tilltalande färgerna. Det är dock inte värre än att man vänjer sig vid att göra det man vet funkar, snarare än att lita på det som sökaren och skärmen visar. Exponeringen är faktiskt utmärkt, och objektivet är en liten pärla, med förnämlig skärpa ända ut i hörnen, bra ljusstyrka och minimalt med inre reflexioner. Vinjettering och missteckning hålls i schack elektroniskt. Menysystemet är enkelt och intuitivt att hitta i. Det finns en tryckkänslig skärm där man kan fokusera genom att peka på det som ska vara skarpt. Tyvärr kan man inte som hos t.ex. Panasonic fokusera med tummen på skärmen medan man tittar i sökaren. G5 X har fina inställningsringar på fronten och runt objektivet, som styr slutartid och bländare. I P-läget funkar de dock ­konstigt nog inte.

Med helautomatik används ringen runt objektivet för att zooma, och med automatiken Kreativ inställning använder man den för att välja filter. Kameran är i grunden inställd med Canons utmärkta kontrast- och skuggkorrigering inaktiverad. Allt annat lika får du bättre bilder genom att aktivera funktionen. Kamerans ergonomi är bra inte minst tack vare de bra handgreppen framtill och baktill på kameran. G5 X finns i svart och utstrålar kvalitet både mekaniskt och materialmässigt. Den mäter bara 11,2 x 7,6 x 4,4 cm. Designen är uppfriskande, och om man gillar den är en smaksak. Vi gör det i alla fall.
En sak du lär uppskatta mycket är att kameran har ett automatiskt objektivlock. Det verkar kanske vara en liten sak, men när frontlinsen skyddas varje gång man stänger av kameran får man en renare frontlins och därmed skarpare bilder.
Kameran kan fota i råformat och jpeg samtidigt. Den har en utmärkt ratt för exponeringskompensation, som sitter på kamerans ovansida vid höger tumme. Det är dock nog bara ett fåtal som behöver kamerans tillbehörssko, eftersom en Canon Speedlite EX rubbar den lilla, lätta kameran helt ur balans, och den inbyggda blixten har trots allt en räckvidd på upp till sju meter. Videofantasterna lär bli besvikna över G5 X, då den saknar kontakt för extern mikrofon.
En fin detalj är däremot att G5 X kan laddas via usb-kabel, t.ex. med en extern batteribank för smarttelefoner. Det ingår också en laddare, och man kan ansluta till kameran via wi-fi och NFC.

Omdöme

Utmärkt bildkvalitet, där särskilt objektivet imponerar med en mycket hög skärpa, en bra ljusstyrka och närmast inga svagheter.
I denna prisklass ska skärmen och sökaren visa ljushet, kontrast och färg precis som det blir på den färdiga bilden, men så är tyvärr inte fallet.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
4,2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5,9
Max. ISO
12800