Canon PowerShot G1 X

Canons Powershot G-serie har länge hängt runt halsen på väldigt många fotoentusiaster, och G1 X är seriens till dags dato bästa kamera.

av Prylguiden #Kameror #Canon
9.0

Canons Powershot G-serie har länge hängt runt halsen på väldigt många fotoentusiaster, och G1 X är seriens till dags dato bästa kamera. Bildsensorn mäter 18,7 x 14,0 mm och är mindre än en APS-C-sensor. Samtidigt har Canon valt att hålla igen med antalet pixlar, varför G1 X bara har fått 14,2 megapixel. Kombinationen av den stora bildsensorn och den måttliga upplösningen innebär att bildbruset är minimalt hela vägen upp till iso 12 800. Det är faktiskt bara Fujifilm som i detta test presterar mindre bildbrus. Bilddetaljerna är fina upp till iso 12 800, och färgåtergivningen är riktigt fin med varma och nyanserade färgövergångar. Exponeringen är säkerheten själv, kontrasten är välbalanserad under alla ljusförhållanden, och skärpan är fin från bildkant till bildkant vid alla bländare. Den 4x optiska zoomen i G1 X motsvarar 28–112 mm, vilket innebär att man täcker in de vanligaste motivtyperna. Kameran kan ta 4,5 bilder i sekunden, och ergonomin är testets bästa då den ligger som gjuten i handen. Den robusta modellen är dock både stor och tung att ta med sig. Den lilla optiska sökaren täcker bara 80 procent av motivet, men det är fint att den vridbara skärmen går att snurra runt 175 grader. Mindre bra är det att skärmen återger motiven en aning för mörkt.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Bildkvaliteten är riktigt bra med nyanserade färger och säker exponering. Bruset är under kontroll och priset lågt. En helt suverän testvinnare.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
14,2
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4,5
Max. ISO
12800