Canon PowerShot D30

Det imponerar med 25 meter för under 3 000 kr. Färgerna är en besvikelse, men i övrigt är D30 en praktisk och välfungerande kamera.

#Kameror #Canon
8.4

Canon Powershot D30 är godkänd att användas 25 meter under ytan och är därmed den kompaktkamera som du kan ha med dig på störst djup. Designen har blivit mer konventionell än på den rappa föregångaren D20. I specifikationerna skiljer sig de två bara marginellt åt. Ergonomin kunde vara bättre, men en ruggad gummiyta på fronten hjälper. Alla viktiga knappar är placerade på samma sätt som på traditionella kompaktkameror. D30 levereras med en praktisk extern laddare, medan många konkurrenter har batterier som måste laddas i kameran. Laddaren är bra eftersom man då kan ladda ett batteri medan man använder kameran med ett annat batteri. Zoomobjektivet, som motsvarar 28–140 mm, är tyvärr oförändrat. Här hade vi gärna sett mer vidvinkel, som är guld värt under vattnet. Autofokusen är rätt säker. Vi hade så smått väntat oss att Canon skulle ligga i topp, tills vi såg undervattensbilderna. Exponeringen var säker, men det fanns ett tydligt färgstick oavsett om vi använde automatisk vitbalans eller programmet för undervattensfoto. Över vattnet är dock både färger och detaljering bra trots bara 12,0 megapixels upplösning. Kameran ger mer bildbrus än konkurrenterna, och den högsta ljuskänsligheten är iso 3 200. Powershot D30 finns bara i blått.

Omdöme

Det imponerar med 25 meter för under 3 000 kr. Färgerna är en besvikelse, men i övrigt är D30 en praktisk och välfungerande kamera.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3,0
Max. ISO
3200