Canon IXUS 285 HS

Ixus är ett välrenommerat kameranamn, och den nya topp­modellen i serien av kompaktkameror är som väntat liten och lätt att ha i fickan.

#Kameror #Canon
8.4

Ixus är ett välrenommerat kameranamn, och den nya topp­modellen i serien av kompaktkameror är som väntat liten och lätt att ha i fickan. Ixus 285 HS har till och med 12x optisk zoom i det kanske mest användbara brännviddsområdet överhuvudtaget, nämligen 25–300 mm. Vi var därför rätt spända på att testa den. Det första intrycket var positivt. Trots en tjocklek på 2,3 cm och en vikt på 147 gram rymmer kameran ändå en tillförlitlig skärm på 3,0 tum samt ett kraftigt zoom­objektiv, som dessutom har optisk bildstabilisering. Bildkvaliteten är acceptabel i denna klass. Inte ens vid lågt iso förmådde de 20,2 miljoner pixlarna på den blott 28 mm2 stora bakbelysta sensorn leverera någon vidare hög detaljåtergivning. Vid högsta känsligheten iso 3 200 är bildbruset massivt.
Med det sagt har objektivet en god skärpa, och exponeringen prickas in väldigt exakt, sett till både ljushet och färg. Det är alltså inte så mycket som måste ställas in på denna kamera, och det passar säkert målgruppen alldeles utmärkt. Man kan inte fota i råformat, och bildserier tas med bara 2,5 bilder per sekund. Ixus 285 HS har wi-fi med NFC. Den filmar i Full HD och finns i färgerna svart, silver och mörklila.

Omdöme

12x optisk zoom på 25–300 mm ger kameran ett existensberättigande. Menyn är överskådlig.
Bildkvaliteten får hård konkurrens av de bästa mobiltelefonerna. Inte möjligt att fota i råformat.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20,2
LCD-skärm
3,0"
Max. ISO
3200