Canon EOS M200

EOS M-serien med tresiffriga nummer består av Canons minsta och billigaste spegellösa systemkameror.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.6

EOS M-serien med tresiffriga nummer består av Canons minsta och billigaste spegellösa systemkameror. M200 har en relativt stor APS-C-sensor på 24,0 megapixel, och man kan använda seriens åtta EF-M-objektiv eller den omfattande serien av EF-objektiv om man köper en adapter. Canon poängterar att användare som är vana att fotografera med mobilen kan få bättre bildkvalitet, men kameran kan också lämpa sig för entusiaster som vill ha en liten och billig kamera med stor sensor.

Sensorn är flera gånger större än mobilernas små varianter och överträffar dem också, främst vid mörka motiv. Detaljåtergivningen är mycket bättre med M200, och särskilt med manuella inställningar briljerar kameran. Automatiken fungerar emellertid också fint.

Kamerans autofokus är väldigt bra. Den använder Canons Dual Pixel CMOS-autofokus som ger snabb och exakt fokusering och erbjuder både ansikts- och ögonigenkänning samt flera andra fokustyper. Den bästa och snabbaste autofokusinställningen är den där du pekar på skärmen där du vill lägga skärpan, och sedan följer M200 motivet, även om det rör sig.

Många kommer säkert att uppskatta att det inte finns så många knappar som kan förvirra, och att de flesta inställningarna görs på den tryckkänsliga skärmen. Men om man är van vid t.ex. DSLR, saknar man att kunna välja tagningsprogram på en ratt snarare än på skärmen.

Till skillnad från föregångaren M100 spelar M200 in video i 4K. Kvaliteten är synbart bättre än Full HD, men tyvärr beskärs bilden så att man inte får vidare stor vidvinkel, och dessutom ersätts den fina autofokusen av en grovhuggen, kontrastbaserad AF. Fotoentusiasten saknar en sökare och fler knappar för snabbare inställning.

M200 ger en fin bildkvalitet och har en utmärkt autofokus, men prismässigt pressas den av äldre konkurrenter, som Panasonic GX800 och Sony A6000, som båda är betydligt billigare.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Bildkvaliteten är bra och autofokusen fungerar fint. Den tryckkänsliga skärmen är väl integrerad i användningen.
Autofokus och vidvinkel haltar vid 4K-filmning. Priset är högt jämfört med konkurrenter. Störande reflexer i skärmen
vid solsken.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6,1
Max. ISO
25.600