Canon EOS M10

Med hela två nya modeller under loppet av ett år har Canon blåst välbehövligt nytt liv i sin EOS M-familj. EOS M10 är seriens billigaste och mest kompakta modell.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.2

Canon EOS M10 är den nyaste systemkameran från Canon. Den är överskådlig, lättjobbad och enkel att ansluta till sin smarttelefon. Samtidigt får du en bild- och videokvalitet i nivå med den som man hittar i de små EOS-spegelreflexerna. Under ytan ligger en rad inställningsmöjligheter; EOS M10 har en vridbar och tryckkänslig skärm, wi-fi och inbyggd blixt. Dessutom har den samma fina autofokus som storebrodern M3. Tyvärr får man undvara tillbehörssko, så man kan t.ex. inte använda extern blixt. Sensorns upplösning ligger på beskedliga 17,9 megapixel, medan EOS M3 har 24,0 megapixel. Iso-värdet går upp till 12 800 och kan boostas till 25 600. Video i 4K finns inte. EOS M10 kan ta bra bilder men gör det inte alltid. Först och främst är exponeringen inte alltid så exakt. Vi fick ofta exponeringskompensera ända upp till +1,6 för att få korrekt exponerade bilder. När exponeringen väl sitter saknar bilderna ändå den skärpa och detaljrikedom som de bästa konkurrenterna erbjuder. Det beror på bildsensorn, som är hämtad från Canons minsta spegel­reflex, EOS 1200D. Man kan kompensera för det hela genom att skapa en egen så kallad Picture Style eller genom att fota i råformat. Det behöver man dock inte om man väljer storebrorsmodellen. Liksom EOS M3 har M10 49 fokuspunkter. Vi fokuserade först och främst genom att peka på skärmen på det som skulle vara skarpt, och det är en bra finess. Ett litet men inte oväsentligt irritationsmoment är kameraremmen, som är av spegelblank nylon och därför oupphörligen glider av axeln när man går omkring med kameran.

M10 lanseras med det nya paketobjetkviet EF-M 15-45mm F3.5-6.3 IS STM, som motsvarar väldigt användbara 24–72 mm. Objektivet är nästan hälften så stort som det klassiska 18–55 mm-objektiv som man annars har kunnat köpa M-modellerna med. Skärpan är bra redan vid full bländare, och vinjetteringen korrigeras nästan helt och hållet vid bildalstringen. Missteckningen är beskedlig vid 15 mm och syns annars inte. Den största svagheten är att ljusstyrkan är ända nere på F6.3 vid 45 mm. STM i objektivbeteckningen betyder att gluggen har Canons stegmotorfokusering, som är särskilt väl lämpad för videoinspelning, där den ska ge snabba och jämnt glidande rörelser när fokus förändras. Fokuseringen går mycket riktigt väldigt jämnt, men om du panorerar från nära håll till något längre bort går det 3–4 sekunder innan kameran har fokuserat korrekt. Priset för kameran med det nya objektivet är 4 989 kronor.
Canons M-system är dock fortfarande ett av de minsta spegellösa kamerasystemen på marknaden när det gäller tillbehör och objektiv med mera. Bara Leicas T-system är mindre. Det kan förvåna att Canon nu för tredje året i rad inte är mer ambitiösa på den fronten. Det finns en adapter som gör det möjligt att använda EF-objektiv till spegelreflex på EOS-M, men de är generellt litet för stora för att vara vettiga på en så här liten kamera. Wi-fi-systemet är litet krångligt att ställa in den första gången, men när kameran och t.ex. en telefon väl har lärt känna varandra är det i fortsättningen bara att trycka på en kontaktknapp på sidan av kameran och sedan ansluta telefonen till kamerans nätverk, och sen funkar det. Använder du Android kan kameran och telefonen koppla ihop sig via NFC. Det finns goda möjligheter att fjärrstyra och ställa in kameran samtidigt som du på skärmen ser samma bild som kameran ser. Bilderna kan överföras till telefonen i låg upplösning, så att man kan skicka dem vidare.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kameran har en tryckkänslig skärm, som också är vridbar. Dessutom finns det inbyggt wi-fi. Det nya paketobjektivet är härligt kompakt.
Canon EOS M10 har ingen blixtsko, och upplösningen är inte klassens högsta. Vi föredrar storebrodern EOS M3, som kostar knappt 1 200 kronor mer.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
4,6
Max. ISO
25.600