Canon EOS M

EOS M har testets mest lyckade integration av en välfungerande meny och en tryckkänslig skärm. För familjefotografen är den lätt att ställa in, medan den avancerade fotoentusiasten hellre skulle ha sett knappar för iso och vitbalans än för självutlösare och info.

#Kameror #Canon
8.3

EOS M är Canons första och hittills enda systemkamera. Den är enkelt uppbyggd som en Powershot, medan den bildalstrande elektroniken i praktiken är identisk med den i EOS 650D. Sedan lanseringen för drygt ett år sen har priset halverats, så i grunden verkar kameran vara ett bra köp för entusiasten. EOS M har testets mest lyckade integration av en välfungerande meny och en tryckkänslig skärm. För familjefotografen är den lätt att ställa in, medan den avancerade fotoentusiasten hellre skulle ha sett knappar för iso och vitbalans än för självutlösare och info.
Omvänt lär familjefotografen sakna en inbyggd blixt. En blixt medföljer löst i paketet.
Entusiasten kommer att glädjas över att kameran är fullt integrerad i Canons blixtsystem. Dessutom kan man med hjälp av EF-EOS M-adaptern, som är ett tillbehör för 1 190 kronor, använda EF- och EF-S-objektiv från Canons spegelreflexer.
Kameran är hal och saknar handgrepp, så ergonomin tillhör testets sämsta. Paketobjektivet är av STM-typ, vilket säkrar en glidande fokusering när man filmar. Finishen är läcker, men kameran är betydligt större och tyngre än de flesta andra i testet. När man spelar in video är det besvärligt att man inte bara kan trycka på den separata videoutlösaren som på de flesta andra testdeltagare, utan först måste växla från stillbildsfotografering till filmning på kameran.

Mörk skärm

Det finns två viktiga skäl till att man från början bör trimma inställningarna i menyn. För det första är skärmen så mörk att det är svårt att kolla bilden i solsken. För det andra är den automatiska Picture Style som trimmar färg, skärpa och kontrast i jpeg mycket försiktig. Vi fick mycket finare bilder när vi ställde in manuellt eller fotade i råformat.
Kornigheten är välkontrollerad, men över iso 6 400 sjunker bildkvaliteten. Paketobjektivet har en fin skärpa men en ganska kraftig missteckning, som kameran märkligt nog inte är programmerad att neutralisera . Något motljusskydd till objektivet medföljer tyvärr inte.
Videokvaliteten är riktigt fin med mycket fina färger, och det finns en både välfungerande och ljudlös autofokus. De två stereomikrofonerna, som sitter precis bredvid varandra på kamerans ovansida, är något vindkänsliga.

Omdöme

Priset är rimligt och bildkvaliteten godkänd. EOS M är dock ganska stor och tung. För entusi­asten saknas
användarglädje och fler objektiv.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
4,3
Max. ISO
25600