Canon EOS 850D

Canons nya modell för fotografer som håller fast vid den traditionella DSLR-kameran känns på många sätt gammaldags och klumpig, men bilderna blir bra.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.3

Canons nya modell för fotografer som håller fast vid den traditionella DSLR-kameran känns på många sätt gammaldags och klumpig. Utformningen påminner om andra EOS-kameror i den tresiffriga serien. Ergonomin är verkligt bra, men plastmaterialet får EOS 850D att kännas billig – och det är den inte i pengar räknat. Med ett pris runt 10000 kronor sätter Canon närmast krokben för sig själv. Deras eget spegellösa alternativ EOS M50 går nu att köpa för hälften så mycket. Då får man samma upplösning och en mycket fin elektronisk sökare med 2,36 miljoner punkter – och inte minst kan M50 ta tio bilder per sekund, medan EOS 850D bara klarar 7,5. Och om vi ser på konkurrerande märken i samma prisklass, kan du till exempel köpa den mycket kompetenta spegellösa systemkameran Fujifilm X-T30 eller en robust slitvarg som Nikon D7500, om du vill ha DSLR. Båda alternativen har mycket mer att erbjuda än EOS 850D.
Trots att detta är en traditionell DSLR-kamera har Canon gjort flera förbättringar. Man får 4K-video och samma snabba DIGIC 8-processor som även sitter i de större modellerna. Och inte minst har kameran en autofokus med 45 fokuspunkter av den mer exakta korstypen när man använder den optiska sökaren. De arbetar snabbt och säkert. När man använder skärmen med live view finns det 143 fokuspunkter, och det är här kamerans pålitliga ansikts- och ögonavkänning finns tillgängliga. Du måste dock stå med kameran en bit framför dig när du tar exempelvis porträtt, vilket inte är optimalt. Actionfotografer har då mer glädje av den optiska sökaren, som dock känns liten och mörk.
Bildkvaliteten är riktigt bra. Bilderna blir mycket detaljerade, och exponeringen är säker. Det är helt enkelt svårt att ta dåliga bilder med EOS 850D. Även på ISO 12800 har kameran bra koll på bildbruset.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Bildkvaliteten är verkligt bra med fina färger och detaljer. Det är helt enkelt svårt att inte ta bra bilder med EOS 850D – även på högt ISO. Ändå känns kameran otidsenlig och priset är för högt.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3,0”
Bilder/sekund
7,5
Max. ISO
51200