Canon EOS 7D Mark II

Allt är skräddarsytt för att man ska kunna ta actionbilder med optimal precision i Canons nya APS-C-toppmodel. Priset ligger nära fullformat, och det ger fotoentusiasten ett intressant val.

#Kameror #Canon
7.9

Efter fem år avlöser Canon EOS 7D Mark II den ursprungliga 7D. Även om de två kamerorna liknar varandra utvändigt har det verkligen hänt grejer på insidan, och så fort man börjar jobba med den känner man hur snabb, exakt och robust den nya Canon-kameran har blivit.

Canon informerar att 7D Mark II framöver kommer att kosta lika mycket som full­formatskameran EOS 6D. Det är kanske förvånande för vissa, men då ska man komma ihåg att 7D Mark II kan ta hela 10 bilder per sekund, medan 6D inte klarar mer än 4,5. Dessutom har 6D ett äldre autofokussystem som inte är optimerat för action, medan 7D Mark II är utrustad med en helt ny autofokus baserad på den som sitter i toppmodellen EOS-1D X. Den mäter i 65 punkter, som alla är av den extra noggranna korstypen, och den mittersta punkten är extra exakt med ljusstarka objektiv. Den kan till och med mäta med en total bländare på F8.0, så att man t.ex. kan använda en 2x telekonverter med ett objektiv på F4.0. Fokuspunkterna täcker i stort sett hela bildytan, och du kan enkelt välja mellan sju uppsättningar av fokuspunkter och flytta de aktiva med styrspaken på baksidan. Autofokusens reaktionstider kan trimmas i menyn, och det sitter en ljudlös och exakt Dual Pixel AF-fokus på sensorn för videoinspelning och live view. Det krävs litet tid för att lära sig att utnyttja autofokusen helt optimalt, men när du har koll på det får du autofokushastighet och precision i professionell toppklass.

Stark ergonomi

Allt sammantaget passar 7D Mark II extremt bra för fågel-, djur- och sportfotografer. Du kan t.o.m. glädja dig över brännviddsförlängningen på 1,6x, som ger mycket mer tele jämfört med fullformat. Till exempel motsvarar objektivet EF 135mm F2.0 för 9 620 kronor på 7D 216 mm, medan Canons 200mm F2.0 för fullformat kostar hela 54 999 kronor. Dessutom passar kameran bra för resan eftersom EF-S-objektiven är mindre och lättare och har mer zoom.

Själva kamerahuset är större och tyngre än Nikon D7100. Det är lika stort och tungt som en fullformatskamera, och ergonomin är utmärkt. Batterigreppet BG-E16 finns som tillbehör, och det ska man kanske fundera på att köpa, eftersom batteritiden med 670 bilder per uppladdning förvånande nog är sämre än i föregångaren, som gav 800. Med gps aktiverad fick vi dock närmare 350 bilder. Det är fint att Canon har valt att ge kameran gps framför wi-fi, men det är synd att man efter fotograferingen inte kan kolla om det har registrerats några gps-data. Skärmen är med sina 1 040 000 punkter skarp och av hög kvalitet, men storleken på 3,2 tum är snart standard i denna klass. Sökarbilden täcker hela motivet obeskuret och är marginellt större än den som sitter i konkurrenten Nikon D7100. Det ska dock nämnas att fullformatssökarna fort­farande är något större. EOS 7D Mark II är bättre tätad mot dåligt väder än den ursprungliga 7D, men man saknar Canons tätade EF-S-objektiv.

Bildkvaliteten är av bästa sort för en APS-C-spegelreflex, och jpeg-bilderna har hög färgmättnad och skärpa. EOS 6D bjuder generellt på lägre brus, så fullformatskameran vinner på bildkvalitet när man fotar i svagt ljus.

Fin detaljgrad och lågt brus

Vi var spända på hur tydligt det är att kameran saknar 4,0 megapixlar jämfört med D7100, men man måste ner på detaljnivå för att se skillnaderna, och de två kamerorna klarar våra mätningar av bildbrus lika fint. Exponeringen är i högre grad än tidigare kopplad till den valda autofokuspunkten, och det ska man tänka på. Om du fokuserar på något som är väldigt mörkt blir bilden därför lätt överexponerad och vice versa. Det gör att man måste jobba med exponeringskompensationen på ett nytt sätt, men det lär man sig snabbt, och den sitter perfekt i den stora ratten på kamerans baksida. Kontrasten är välåterhållen, men EOS-systemet kan fort­farande inte korrigera all objektivmissteckning, utan bara vinjettering från originalobjektiv.

Omdöme

Jobbar du bara med porträtt, arkitektur och landskap är det värt att överväga fullformatskameran EOS 6D för samma pris. Vill du däremot också fota action är 7D Mark II ett riktigt starkt alternativ, även om den kostar mer än Nikon D7100. Med sin utmärkta autofokus och seriehastighet är den klassens snabbaste och kan ofta mäta sig med Canons topmodeller. Fokuserar knivskarpt varje gång.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
51 200