Canon EOS 70D

EOS 70D är en av testets större spegelreflexkameror. Den ger litet extra att bära på men ger å andra sidan pondus och bra god ergonomi när man fotar.

#Kameror #Canon
8.9

EOS 70D är en av testets större spegelreflexkameror. Den ger litet extra att bära på men ger å andra sidan pondus och bra god ergonomi när man fotar. Speciellt för naturbilder är det ett stort plus att man fritt kan vinkla och vrida skärmen åt alla håll. Den är till och med tryckkänslig, och de fingerfärdiga möjligheterna är särskilt väl integrerade med kamerans övriga inställningar. Jämfört med föregångaren 60D har 70D uppgraderats med den fina autofokusenheten från ISO 7D för actionbilder. Den har 19 fokuspunkter. Det är mindre än hälften mot t.ex. Nikon D7100, och de täcker också ett mindre område. De 19 punkterna kan väljas enskilt eller i grupper, eller så kan automatiken själv välja vilka som ska användas. Det är inte lika lätt att välja punkter som på kamerans föregångare, men det vänjer man sig vid. I gengäld har 70D en ny fasankännande autofokus inbyggd i sensorn. Den funkar ovanligt bra, och för första gången är autofokus med live view och under videoinspelning praktiskt användbar på rörliga motiv. Den klassiska autofokusen är dock fortfarande snabbast och bör användas vid normal fotografering. EOS 70D har fått inbyggt wi-fi, som man kan använda för att överföra bilder och fjärrstyra de grundläggande funktionerna. Kameran är ordentligt tätad, men det är Canons EF-S-objektiv tyvärr inte.

Fina färger

Bildkvaliteten är fin, och inte minst imponerar Canons färgåtergivning även under krävande förhållanden. Kornigheten är välåterhållen, och man kan tryggt jobba även vid de högsta iso-värdena, t.ex. med inomhusidrott. Skärpa och detaljåtergivning är fin och överträffas endast marginellt av Nikon D7100. Paketobjektiven är bra, men tyvärr kan 70D bara korrigera vinjettering, inte missteckning. för att få rätt exponering måste man jobba en del med exponeringskompensationen. Vi fick 70D ge upp till +1,5 på motiv som t.ex. D7100 exponerade perfekt utan kompensation. Videoinspelningar blir fina, och den nya autofokusen är testets bästa för video. Den inbyggda mikrofonen är känslig för vindbrus, men det finns kontakt för extern mikrofon, och ljudstyrkan kan ställas in manuellt. Priset gäller endast huset, men vi hittade kameran inkl. paketobjektivet EF-S 18-55mm STM för en tusenlapp mer.

Omdöme

EOS 70D är en härlig kamera med fina färger och bra fokusering för video, men autofokus och exponering når inte ända upp till Nikon D7100-nivå.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3,0
Max. ISO
25.600