Canon EOS 6D

Är du redan inne i EOS-systemet kan 6D bäst beskrivas som en 7D med fullformat och inbyggt wi-fi och gps.

av Prylguiden #Kameror #Canon
8.9

Vi är särskilt förtjusta i gps:en, som i nyare versioner av exempelvis Elements och Lightroom med några få meters noggrannhet visar dig exakt var på jorden din bild är tagen. Inte oväntat är bildkvaliteten enastående. Med samma Digic 5+-bildprocessor som i 5D Mark III har 6D en enastående färgåtergivning och den fina Picture Style-funktionen som styr färg, kontrast och skärpa i motiven. Upplösning och detaljåtergivning ligger nästan i nivå med storebror, medan mätningarna av bildbruset hos 6D är en aning bättre. Även med 6D gör man dock klokt i att hålla sig på iso 25 600 eller mindre. Liksom 5D sackar 6D efter konkurrenterna när det gäller automatisk korrigering av objektivfel.

Exponeringen är säker nog. Speciellt vid ljusa motiv får man jobba med exponeringskompensationen, men det är också lätt med de stora EOS:arna, där det sker med en ratt på kamerans baksida under höger tumme. EOS 6D säljs som enbart hus eller i paket med antingen paketobjektivet EF 24-70mm F4.0L eller EF24-105mm F4.0L. Det sistnämnda är överraskande nog billigast och till och med skarpast runt 50 mm. Vid ytterlägena ger optiken på 24–70 mm dock de bästa bilderna. Vill du ha det bästa av det bästa får du gräva djupare i fickorna och skaffa den dyra men galet skarpa optiken EF 24-70mm F2.8L II.

Autofokusen en besvikelse

På en litet mer ekonomisk kamera som 6D har Canon också fått skära en del. Först och främst är skärmen bara 3,0 tum stor, och sökaren visar bara 97 procent av motivet. Nog så viktigt är det att kameran har fått nöja sig med en föråldrad autofokus. Den mäter bara i 11 punkter, varav bara den mittersta är av korstyp. Autofokusen funkar visserligen bra och är snabb, men den har stora begränsningar när du måste fokusera på något som inte ligger mitt i bilden. Detta gör, tillsammans med den beskedliga seriebildhastigheten, att 6D inte är något perfekt val för action. Videoinspelningarna blir lika fina som stillbilderna. Här kan den extra elektroniska skärpan dock verka överdriven. Ljudet är ofta den svaga punkten, och här kan 6D förses med en extern mikrofon. Vindbruset hålls fint under kontroll.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

EOS 6D ger en trevlig bildkvalitet. Priset är rimligt, och den har inbyggt wi-fi och gps. Den känns dock något skral jämfört med läckra 5D Mark III.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4,5
Max. ISO
102.400