Canon EOS 650D

Menyn är testets mest användarvänliga, och det är ett stort plus att den stora lcd-skärmen går att vända och vrida åt alla håll samt att ljushet, färger och exponering återges korrekt.

#Kameror #Canon
8.9

Canon ställde upp i testet med EOS 650D, da EOS 700D ännu inte hade kommit ut när vi gjorde testet. Det gjorde dock inget; skillnaderna mellan 650D och nya 700D är få och små, och 650D kommer att finnas kvar på marknaden till ett betydligt lägre pris. Därför är 650D attraktiv för den prismedvetna fotografen. Kameran ligger bra i händerna, och även om vissa knappar är små och andra sitter rätt tätt, vänjer man sig vid dem. Tyvärr aktiverar kamerans strömbrytare också videofunktionen, och det är för lätt att råka ställa in kameran på video i stället för foto. Menyn är testets mest användarvänliga, och det är ett stort plus att den stora lcd-skärmen går att vända och vrida åt alla håll samt att ljushet, färger och exponering återges korrekt. Skärmen är tryckkänslig som på en smarttelefon, och det är ett lätt och intuitivt sätt att ställa in kameran. Systemet fungerar fint vid normal fotografering och ännu bättre med live view, då man t.ex. kan peka på det som ska vara skarpt, varefter kameran genast fokuserar. Det finns ingångar för fjärrkontroll och mikrofon. Autofokusen mäts i bara nio punkter i bildmitten. Sökarbilden är betydligt mindre än Pentax men är ljus och skarp. Autofokusen fungerar snabbt och exakt vid normal fotografering. Vid live view är den inte lika säker, och fokusmotorn bullrar när man fokuserar i videoläge. Med Canons nya STM-objektiv, som är tillbehör till 650D och standard med 700D, är fokuseringen jämnare när man spelar in video. STM-objektivet har samma specifikationer men är större.

Bra allroundkamera

EOS 650D ger en riktigt fin bildkvalitet, med testets högsta poäng. Färgåtergivningen är något försiktig, men om man trimmar jpeg-bildalstringen med Picture Style-funktionen ligger färgerna i topp, och kameran hanterar blandljus mycket bra. Exponeringen klarar normala och ljusa motiv fint men blir lurad av mörka. EOS 650D är finkornig vid lågt ISO, som framgår av grafiken, men vid ISO 25 600 blir bilderna så brusiga att man så vitt möjligt bör undvika det. Kameran har allt i automatikväg, förutom kreativa exponeringsfilter, Den har en välfungerande HDR-funktion som tar tre bilder och automatiskt lägger samman dem till en enda. Funktionen fungerar fint men presterar inte riktigt på samma nivå som de bästa.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

När Canon tar hem testet är det tack vare en mycket fin bildkvalitet under de flesta förhållanden i kombination med ett ytterst attraktivt pris.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
17,9
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
25600