Canon EOS 5DS R

Canon EOS 5DS R

Ska man lägga 2 000 kronor extra och köpa EOS 5DS R, eller blir man lika lycklig över standardversionen med kantutjämningsfilter? För oss råder ingen tvekan.

#Kameror #Canon
8.9

Det enda som skiljer 5DS R från dess 2 000 kronor billigare lillebror, 5DS, är att den inte har något kant­utjämningsfilter. Det innebär att man med 5DS R får litet skarpare bilder. Å andra sidan riskerar man att få moaré, en sorts färgfel eller förvrängningar som kan uppstå i små detaljer, t.ex. i tyg eller andra mönster. Den avgörande frågan med 5DS R var därför om vi kunde se skillnad i skärpan samt hur stort problem moarén är. Vi fotade samma motiv med de två kamerorna, och när vi jämförde och zoomade in till 100 procent var bilderna från 5DS R synbart mer detaljerade. När vi tittade på olika bilder, alltså inte samma motiv fotat med de två kamerorna, var det i praktiken omöjligt att gissa vilken kamera bilden var tagen med. Men det är tydligt att detaljåtergivningen i bägge är i särklass. Moaré är svårt att provocera fram, men vi såg det i några enstaka bilder med 5DS R. Bildkvaliteten är i gengäld på samma nivå som mellanformatskameror som Pentax 645Z och ger Hasselblad-kameror för en bra bit över hundra tusen kronor en tuff match. För att utnyttja den utmärkta bildkvaliteten krävs det dock två saker. Din fototeknik måste vara bra, eftersom även den minsta felexponering eller den minsta kameraskakning försämrar bildkvaliteten påtagligt. Dessutom måste du ha bra objektiv. Och det är något som Canon kan leverera.
EOS 5DS R och 5DS säljs parallellt med den gamla 5D Mark III. Står du i valet och kvalet mellan 5DS R och 5D Mark III ska du tänka på vad du ska använda kameran till. Nya 5DS R har 50,3 megapixel, medan Mark III har 22,1. Det syns tydligt på detaljåtergivningen. När 50,3 miljoner pixlar ska få plats på en fullformatssensor innebär det att varje enskild pixel inte blir större än vad den är i en bra APS-C-kamera. Därför har Canon begränsat iso-värdet till 6 400, vilket kan utökas till 12 800. Det är ett klokt beslut, för i svagt ljus ser man brus redan vid iso 1 600, och vid 6 400 avslöjas att de två 5DS-modellerna inte är särskilt väl lämpade för fotografering i svagt ljus. De enorma filstorlekarna på omkring 15 MB för jpeg och 60 MB för en råfil innebär att hastigheten stannar vid 5,0 bilder per sekund, medan Mark III levererar 6,0 bilder per sekund. Om du ska fota action är Mark III därför fortfarande ett bättre alternativ. Vill man ha den allra bästa bildkvaliteten finns det här och nu dock ingen bättre än de två 5DS.

Omdöme

EOS 5DS R är den bästa kameran för landskapsfotograf som vi har testat, för i naturen bildas inga moarémönster.
Vårt val är den billigare 5DS. Skillnaden i skärpa är nämligen liten. Moaré är visserligen sällsynt men fult och svårt att avlägsna i bildbehandlingen.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
50,3
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
12.800