Canon EOS 5D Mark IV

Föregångarens få svagheter har åtgärdats, och många nya bra funktioner har tillkommit. EOS 5D Mark IV är marknadens just nu bästa fullformatskamera som klarar alla typer av jobb.

av Prylguiden #Kameror #Canon
9.0

Canon EOS 5D Mark IV bidrog till en jämn ström av fina upplevelser när vi var ute på de första testrundorna. Bildkvaliteten är helt enkelt enastående. Jämfört med föregångaren, EOD 5D Mark III, är skillnaden i detaljåtergivning dock blygsam, trots att upplösningen har gått från 22,1 till 30,1 megapixel. Skillnaden visas i en finare och renare motivåtergivning med färre små färgstick. Korn på höga ISO-värden är på samma fina nivå som Mark III, men inte bättre. Video kan spelas in i 4K, och en riktigt bra detalj är att man i kameran kan plocka ut enstaka bildrutor som jpeg-filer på 8,8 megapixel. Canon har även fått ordning på autofokus under video och live-view, särskilt tack vare en välfungerande ansikts­igenkänning. Fokuseringen är tre till fyra gånger snabbare eftersom Mark IV har fått en Dual Pixel-sensor, som möjliggör fasdetektering direkt på sensorn. Dessutom har det blivit enklare att både byta fokuspunkt och växla mellan de olika mätmönstren via en liten knapp under högertummen. Toppfarten har för övrigt ökat till 7,0 bilder per sekund. Kameran har också fått en tryckkänslig skärm där man kan göra alla relevanta inställningar genom att trycka, och det är ett framsteg jämfört med EOS 1D X Mark II. Tyvärr kan man inte vinkla skärmen, men kameran har fått wifi med NFC, så man kan fjärrstyra kameran från mobilen. Den enda besvikelsen var den nya Dual Pixel RAW-tekniken som sades göra det möjligt att mikrojustera i Canons programvara om skärpan t.ex. låg på ögonfransarna i stället för ögat. Vi såg bara en minimal skillnad. Funktionen för att ändra bokeh var däremot bättre.

Dual Pixel RAW-tekniken kräver att du tar speciella råfiler på cirka 70 megabyte, jämfört med 30 megabyte för vanliga råfiler, och tills vidare kan du bara använda Canons eget DPP 4.5-program. Här kan du arbeta marginellt med skärpeintrycket, men motsvarande effekt kan vi åstadkomma på ett par minuter på en jpeg-fil i Photoshop. Men vi ska inte låta detta lägga sordin på stämningen, för som helhet är 5D Mark IV en fantastisk kamera. Canon har även lanserat ett nytt objektiv, nämligen 24-105mm F4.0L II, som vi snarast möjligt återkommer med en recension av. Mark IV ersätter Mark III samt 5Ds som kostade lika mycket, så specialkameran 5Ds R blir framöver den enda EOS-kameran med 50,3 megapixel.
En av de få förändringarna av kamerans yttre är att kontakten till fjärrutlösaren har flyttats fram till en iögonfallande plats på kamerans framsida. Det är lite lustigt med tanke på att nästan alla från och med nu kommer att fjärrstyra kameran via mobiltelefonen i stället för med fjärrutlösaren.
Vissa kommer nog att undra varför kameran bara har plats för ett CF- och ett SD-kort, men inte för CFast. Till och med APS-C-kameran Nikon D500 har ju plats för ett av de nya supersnabba XQD-korten. Vi ser det som en sund prioritering. Om du inte behöver fotografera mer än 30–40 råfiler med serietagning och 7,0 bilder per sekund, räcker det gott och väl med ett av de snabba CF-korten. Ett dyrt CFast-kort med tillhörande kortläsare vore helt enkelt en onödig extrautgift. Du behöver däremot ett UHS-1 Class 10 U3 SD-kort eller CF UDMA 7-kompatibelt kort. Annars kan du inte spela in särskilt många sekunders 4K-video eller ta särskilt många råfiler i serie.
En smart detalj är att kameran automatiskt kan växla till exFAT fil-systemet och därmed tillåta filstorlekar på över 4,0 gigabyte. 5D Mark IV har fått fler parametrar att jobba med i Bildstilar. Dessutom har det tillkommit en helt ny bildstil som heter Fina detaljer, men vi hade ärligt talat svårt att se någon skillnad jämfört med standardinställningen. Inte heller funktionen för optimering av digitalobjektiv, som korrigerar objektivfel, imponerade på oss. Dels fungerar den bara på råfiler i full storlek, och dels sänker den kamerans exponeringshastighet till högst 1,0 bild per sekund. Digital Lens Optimizer-funktionen finns också i Canons program DPP och funktionen innehåller även en betydligt mer omfattande objektivkorrektion än kamerans vanliga korrektion för objektivfel som kromatisk aberration och missteckning. På grund av den något tröga hastigheten i kameran föredrar vi att jobba vidare med bilderna på datorn.
Något som däremot imponerade stort på oss var kamerans allmänna kvalitet. Det finns helt enkelt inte några situationer där du inte får några bra bilder. Kameran är snabb, autofokusfunktionen är exakt och enkel att ställa in, och du får bildfiler med ett enormt dynamiskt omfång. Kameran har allt vad man kan begära, ergonomin är bra, och just nu kan du inte hitta en bättre spegelreflexkamera med fullformat som klarar i princip alla uppgifter.
EOS 5D Mark IV har även fått en snabb inbyggd gps som till och med kan fungera som tracker. Gps-informationen ligger i bildernas exif-data, så att du alltid kan se var du tog bilderna.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

EOS 5D Mark IV är en utmärkt kamera för i princip alla uppgifter. Det enorma dynamiska omfånget och den förbättrade autofokusfunktionen är guld värda.
Mikrojustering med Dual Pixel RAW är i princip oanvändbar. En fil tar upp cirka 70 megabyte, och den blygsamma effekten kan man fixa lika fint på jpeg i Photoshop.
> Läs också:Canon EOS 5D Mark IV imponerar med förträfflig bildkvalitet

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
30,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
7,0
Max. ISO
102400