Canon EOS-1D X Mark III

Canons starkaste kort när sportfotograferna åker till OS i Japan i sommar. Den är byggd som en stridsvagn men har ändå en mycket fin ergonomi. Allt med Canon EOS-1D X Mark III andas hastighet och precision.

av Prylguiden #Kameror #Canon
9.1

Det är svårt att inte bli förtjust i Canons starkaste kort för sportfotograferna. Denna fullformatskamera är byggd som en stridsvagn men ergonomin är så bra att man snart glömmer vikten på 1250 gram. Handhavandet är logiskt och knapparna sitter där de behövs bäst. AF-ON-knappen vid högertummen är beröringskänslig, så nu kan man flytta fokuspunkten genom att dra fingret över knappen. Efter lite övning fungerar det mycket bra. Känsligheten kan finjusteras om knappen reagerar lite för snabbt. Det finns två sådana knappar, som är avsedda för bilder i stående respektive liggande format.

Allt med denna DSLR-kamera andas hastighet och precision. Den tar 20 bilder per sekund vid live view och 16 med sökare, vilket är snabbt för en DSLR. Bufferten är så stor att man bara kan fortsätta att plåta i högsta hastighet. Autofokusen har nu 191 punkter när man använder sökaren, vilket är mer än tre gånger så många som i föregående modell. Med live view, där man komponerar motivet på skärmen i stället för i sökaren i en DSLR-kamera, finns det 3869 fokuspunkter fördelade på 525 zoner, och kameran har en effektiv ögonfokusering. Här får man samma avancerade möjligheter som med de bästa spegellösa kamerorna, där man dock kan använda sökaren. Vi föredrar att hålla den stora optiska sökaren i EOS-1D X Mark III för ögat, eftersom det ger en stabilare arbetsställning. Då arbetar autofokusen utan problem, och oavsett om vi fotograferade motorsport eller basket högg den snabbt tag i motivet och höll det i ett säkert grepp. Vid motiv som kom rakt emot oss hade vi en felmarginal på noll, och även svåra panoreringar hanterade kameran fint.

Bildkvaliteten är utmärkt med en hög detaljgrad. Batteritiden är också utmärkt. Även när vi hade tagit 1624 bilder i jpeg- och råformat hade vi 46 procent kvar i batteriet. Kameran är dock dyrare än de närmaste konkurrenterna.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kameran har en imponerande tagningshastighet, och oavsett om vi fotograferade motorsport eller basket högg den avancerade autofokusen snabbt tag i motivet och höll det i ett säkert grepp. De nya AF-ON-knapparna ger god kontroll över fokuspunkterna, och batteritiden är på topp. Tyvärr är priset brutalt.

Specifikationer

Märke
Canon
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
20,0
Max. ISO
819.200