Canon XC15

Canon XC15

Canons XC-serie vänder sig främst till video­entusiaster, och det är just videofunktionerna hos XC15 som har förbättrats jämfört med den mindre XC10.

av Prylguiden #Kameror #21
8.2

Canon XC15 är den nya toppmodellen i XC-serien som består av kompakta videokameror för entusiaster. Till skillnad från den 7 000 kronor billigare XC10 ingår adaptern MA-400 till XC15. Det är en ljudmixerenhet med ingång för bland annat två XLR-mikrofoner. Kameran har en 1”-sensor på 12,0 megapixel och kan spela in 4K-video. Det inbyggda zoomobjektivet motsvarar 24–240 mm. På skärmen ser man tydlig missteckning, men det korrigeras när man sparar klippet. Skärpan är fin. Handgreppet kan vinklas 180 grader, vilket gör att man bekvämt kan spela in på fri hand från udda vinklar. Skärmen på 3,0 tum kan vinklas uppåt och nedåt, och det medföljer en användbar sökarlupp som man kan klicka fast på skärmen så att man nästan har en sökare som på en bra kamera. Vi använde den under hela vårt test.
Canon lanserade XC10 som en hybridkamera för både foto och 4K-video, men XC15 marknadsförs som en renodlad videokamera trots att de har samma sensor och processor. Vi är överens med Canon om att XC15 snarast är en nödlösning för stillbilder. Om man jämför den med en spegelreflex är den stor och klumpig. Bildkvaliteten är bara okej, man kan inte fota i råformat, och det är besvärligt att ställa in t.ex. ISO. Till slut valde vi att köra med Auto ISO med ett maxvärde på ISO 3 200, där kvaliteten är bra. Vid högre värden dominerar korn och brusreducering. Autofokusen är glidande och lugn.
Kameran lämpar sig perfekt för bland annat videojournalistik eller för att spela in kompletterande sekvenser i produktioner som har spelats in med Canons proffsklassade EOS C-kameror som utan objektiv kostar från 130 000 kronor.
I situationer där du inte vill använda adaptern MA-400 och stora mikrofoner kan du använda den blygsamma inbyggda mikrofonen eller ansluta en extern mikrofon i tillbehörsskon via en minijack-kontakt. Kameran använder CFast-kort som krävs för 4K-video, och även SD-kort. Förutom wifi, som XC10 också har, är XC15 försedd med gps.
XC15 kan arbeta i samma Canon Log-format som de dyra C-kamerorna. Det är ett slags råformat för video, som spänner över hela 12 exponeringssteg.
XC15 ser visserligen lite otymplig ut på bild, men den är mycket behaglig att arbeta med när man spelar in, och man störs inte av vikten eller storleken. Särskilt nybörjare kommer att uppskatta, att kameran har relativt få knappar och menypunkter. De vanligaste inställningarna, som vitbalans och exponeringskompensation, ligger i en funktionsmeny som visas i sökaren när man trycker på den lilla joysticken på kamerans baksida, och sedan ändrar man inställningar genom att vippa på joysticken. Tyvärr kan man inte själv välja ISO om man t.ex. fotograferar med slutartidsprioritet.
Tack vare den effektiva optiska bildstabiliseringen och att man kan hålla slutarluppen mot ansiktet, blir klipp som spelas in på fri hand stabila. Ljudenheten MA-400 gör, när det sitter en mikrofon på den, att kameran kommer ur balans, men å andra sidan använder man nog främst den när man har kameran på stativ, så det spelar ingen roll. En praktisk detalj är att man kan byta batteri på kameran medan den sitter på stativ. Autofokusen kan stängas av, medan objektivet alltid måste skötas manuellt, vilket oundvikligen ger en lite ryckig bild om man zoomar manuellt under inspelning. Bland allt tillbehör som medföljer kameran ingår även ett bra motljusskydd.
Vårt betyg bygger på kamerans fotografiska kvaliteter, som lämnar en del övrigt att önska. Om vi hade utgått ifrån videokvaliteten, som är riktigt fin, hade totalbetyget landat på 8,8.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

XC15 känns som en utmärkt kamera för professionell videojournalistik. En flexibel lösning med bra ergonomi för den ambitiösa entusiasten.
Om fotokvalitet är viktigt bör du välja en EOS-spegelreflex som också kan spela in bra video. XC15 ger bäst resultat under ISO 3 200 och fotograferar inte i råformat.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
10
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
3
Max. ISO
20000