Canon PowerShot SX70 HS

Canons senaste superzoomare har många fina funktioner och lovar mycket på papperet – men den lever inte upp till förväntningarna.

av Prylguiden #Kameror #21
7.1

Canon PowerShot SX70 HS hör till kategorin kompaktkameror med superzoom. Den har 65x zoom, vilket motsvarar 21–1 365 millimeter och täcker de flesta behov när det gäller både vidvinkel och extrem tele. Kameran påminner i sin utformning om de minsta DSLR-kamerorna i EOS-familjen. Den har en elektronisk, högkvalitativ OLED-sökare, flexibel 3-tumsskärm, kan spela in 4K-filmer och ta bilder i rå­format. Upplösningen har ökats till 20,2 megapixel jämfört med 16,0 megapixel hos föregångaren SX60 HS.
Tyvärr gör ökningen knappast att man ser fler detaljer i bilderna. Kamerans snålt tilltagna sensor är inte vassare än hos många bättre mobiler, och både bildalstringen och skärpan är en stor besvikelse. På vidvinkel är detaljåtergivningen acceptabel, men från mellanområdet och ut till maximal tele flyter detaljerna ihop fullständigt. ­Problemet blir än värre när man går över ISO 400 – och det är svårt att undvika. Maximalt ISO-värde är 3200, men detta får sägas vara oanvändbart.
Det är svårt att lägga ­fokus precis där man vill, eftersom det varken finns någon tryckkänslig skärm eller joy­stick. Pilknapparna är avsedda för exempelvis exponeringskompensation, blixt och
byte till manuell fokus eller makro. Om man vill använda pilknapparna för att flytta fokuspunkten måste man först aktivera dem. Det betyder att det är väldigt svårt att få ut max av kameran. Både ansiktsigenkänningen och följefokusen är dock mycket pålitliga. SX70 HS används med SD-kort som sitter under samma lock som batteriet på kamerans undersida. Om man har kameran på stativ är det dessvärre inte möjligt att byta batteri eller SD-kort.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Stort zoomområde och välfungerande ansiktsigenkänning. Bra och tydlig elektronisk sökare och möjlighet att fotografera i råformat.

Högt pris. Vi blev besvikna på bildkvaliteten, där detaljåtergivningen borde vara bättre. Besvärliga fokus­inställningar.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
20,2
Brännviddsförl./optisk zoom
65
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
3200