Canon PowerShot SX620 HS

Kameran är bara 2,8 cm tjock, med den har inte mindre än 25x optisk zoom. Frågan är dock om den kan hålla de bästa mobilerna stången.

#Kameror #21
8.3

Canon PowerShot SX620 HS har inbyggt wifi och stödjer även NFC, vilket betyder att man kan överföra bilder till telefonen genom att låta kameran och telefonen röra vid varandra. Tyvärr har SX620 HS en fast monterad skärm; den är varken tryckkänslig eller utfällbar. En annan svaghet jämfört med dagens moderna smartphones är att kameran i vårt tycke har för få kreativa fotograferingsprogram. Det gäller exempelvis panorama- och HDR-program, som finns i de flesta nya mobiler. Dessutom får man leta förgäves efter ett helmanuellt program och de halvautomatiska programmen.
SX620HS slår dock även de bästa mobilerna på fingrarna när det gäller bildkvaliteten. Färgerna får en fin mättnad och kontrasten är bra, även om motljus ger kameran stora problem med skuggor som blir för dominerande. Bildbruset är i stort sett obefintligt ända upp till ISO 3200. Dock måste sägas att brusreduceringen är så hård, att detaljrikedomen får stryka ordentligt på foten. Inte ens vid ISO 160 blir detaljerna någonsin helt tydliga och skarpa. Man bör absolut hålla sig under ISO 800.
Kameran har 25x optisk zoom som täcker området 25–625 mm. Detta är kamerans största styrka, och det är imponerande att man kan pressa in så mycket zoom i ett kamerahus som bara är 2,8 cm tjockt. Zoomen går från maximal vidvinkel till maximal tele på bara 3,5 sekunder, och den gör det helt ljudlöst. Vid maximal vidvinkel är bländaren F3.2, men vid full tele är den inte bättre än F6.6. Det betyder att det krävs rätt mycket ljus vid fotografering på långa brännvidder. Ergonomiskt ligger kameran fint i handen – här är PowerShot SX620 HS klart bättre än vilken telefon som helst.

Intelligent slutare är ett roligt program som automatiskt tar en bild när kameran känner igen ett ansikte. Här kan man föreviga många kul situationer med familjen. Kameran saknar sökare och blixtsko, och man kan inte påstå att det här är en actionkamera. Den klarar bara att ta 2,5 bilder per sekund, och upplösningen faller från 20,1 till 5,0 megapixel om man väljer funktionen som gör att kameran klarar sju bilder per sekund. Video spelas in i Full HD med 30 bilder per sekund, och här är kvaliteten okej i jämförelse med konkurrerande kompaktkameror, medan många av de bästa mobilerna klarar sig bättre på denna punkt.
Canons IXUS-serie var för femton år sedan en gigantisk framgång i kategorin peka-och-tryck-kameror. Senare fick även Canons PowerShot-serie en ny design, så att de skulle funka som fickkameror. Men idag, när nästan alla har en mobil full av appar, kan man ju fråga sig om det verkligen finns en marknad för dessa små fickkameror. Det enda de kan locka fotograferna med är egentligen zoomstyrkan.

Omdöme

Det är imponerande att Canon har lyckats proppa in 25x zoom i en så liten kamera. Mindre imponerade blev vi av bildkvaliteten och uppsättningen av inbyggda program. Här är kameran inte mycket bättre än en mobil.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
25-625
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
2,5
Max. ISO
3200