Canon PowerShot G5 X Mark II

Det är snart 20 år sedan Canon lanserade Powershot G-serien. Sedan dess har det tillkommit många modeller och nya förgreningar, och en av de två senaste modellerna heter G5 X Mark II.

av Prylguiden #Kameror #21
8.7

Det är snart 20 år sedan Canon lanserade Powershot G-serien. Sedan dess har det tillkommit många modeller och nya förgreningar, och en av de två senaste modellerna heter G5 X Mark II.
Den nya modellen påminner en del om Sonys RX100 V med samma typ av hopfällbar elektronisk sökare och vinklingsbar skärm på 3,0 tum. Specifikationerna är näst intill identiska med bland annat 20,0 megapixel och en 1”-sensor. G5 X Mark II är liten, men ändå märkbart större och tyngre, men i gengäld har den också en större zoom på 24–120 mm F1.8–2.8 och bättre ergonomi. Zoomobjektivet är lysande med hög skärpa på alla bländare och brännvidder, och optiska fel hålls fint under kontroll. Hanteringen är enkel och logisk, och sökare, skärm och finish är av hög kvalitet.
ISO går till 12 800 och kan skrämmas upp ännu ett steg i menyn, men det ger alltför mycket brus. Den kontrastbaserade autofokusen hänger med fint, men är inte lika snabb och exakt som de bästa som vi har testat. Man får hålla den i strama tyglar för att se till att fokuspunkten hamnar där man vill ha den. Ansiktsfokusen är stundtals osäker och kan tyvärr inte väljas vid användning av serietagning.
Canon ger inte mindre än 30 bilder per sekund vid serier i råformat. Med ett snabbt kort, 1/1 600 sekund och lägsta jpeg kom vi upp på 22. Med normal jpeg fick vi 19.
Den gamla G5 X hade en elektronisk sökare mitt på kameran. På G5 X II sitter den nu på vänster sida. Det är helt okej. Problemet är bara att sensorn som registrerar om fotografen tittar i sökaren fortfarande sitter mitt på kameran. Under våra första testbilder råkade vi därför ständigt ut för att sökaren blev svart medan sökarbilden hamnade på skärmen, eftersom fotografens ansikte inte alltid täckte sensorn. Vi löste problemet genom att hålla för sensorn med tummen, men det borde inte vara nödvändigt att tänka på sådana detaljer.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Zoomobjektiv i toppklass med fin ljusstyrka och bra omfång. Klassens kanske bästa ergonomi. En bra och användbar kamera för daglig fotografering.
Autofokusen kräver för stor uppmärksamhet. Osmart placering av sökarsensor.

Specifikationer

Märke
21