anm_canonG1X3_01

Canon PowerShot G1 X Mark III

En kompaktkamera har fått samma bildprocessor, zoomområde och sensorstorlek som en DSLR. Frågan är om den faktiskt kan mäta sig med de stora modellerna?

av Prylguiden #Kameror #21
8.8

PowerShot G1 X Mark III låter kanske
som en ansiktslyftning av Mark II från 2014, men det rör sig faktiskt om en helt ny kamera. Kompaktkameran har nämligen fått en större APS-C-sensor på 24,0 megapixel. Dessutom har den fått en mycket välbehövlig elektronisk sökare som är stor och bra samt betydligt bättre specifikationer för bl.a. tagningshastighet och fokuspunkter. Trots detta är Mark III både mindre och lättare än föregångarna.
Vårt första intryck av G1 X Mark III var mycket positivt. Kameran reagerar exakt, och det är enkelt att välja automatik och exponeringskompensation på rattarna uppe på kameran, medan andra inställningar görs på den tryckkänsliga skärmen eller knapparna på baksidan. Bilderna blev väldigt skarpa och detaljrika, och färgmättnaden blev hög när Picture Style var inställd på Auto. Kameran fotar naturligtvis också i råformat. Bilderna är finkorniga upp till ISO 25 600. Om zoomen som motsvarar 24–72 mm inte räcker finns det ytterligare 4x digital zoom som kan funka om bilderna bara ska visas på skärm.
Klarar G1 X Mark III då att jämföras med en DSLR? Vid enkla motiv är svaret ja, men man märker skillnad när man ska göra snabba inställningar av automatik eller autofokus. Vi hade gärna velat kunna ställa in autofokuspunkt på skärmen med tummen medan vi tittade i sökaren. Det kan man göra på vissa nya kameror, men inte på den här. Vid mer krävande motiv är svaret därför nej. Makroinställningen finns dessutom bara omkring 24 mm, och man måste gå väldigt nära motivet. Uppstartstiden är två sekunder – det känns som en evighet när ett bra motiv plötsligt visar sig. Till slut räcker batteriet bara till 220 exponeringar.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kameran ger massor av fotoglädje, och G1 X Mark III excellerar när det gäller enkla motiv som semester, familj och landskap.
Om vi ska låta förnuftet segra behöver kameran bli minst 3 000 kronor billigare innan vi väljer den. Konkurrensen är stenhård.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
25600