Canon EOS RP

Canon EOS RP

Den här kameran är inte bara den lättaste fullformataren på marknaden. Den är även bland de billigaste. Och så har den en ny funktion som är verkligt användbar.

#Kameror #21
8.9

Canon EOS RP är märkets andra kompakta systemkamera med fullformatssensor och R-fattning. Priset är omkring två tredjedelar av vad den större modellen EOS R kostar, och vill man ha en billigare fullformatare får man leta upp en äldre Alpha7 från Sony.

På pappret är det alltså en ytterst attraktiv kamera om man vill ta steget till den stora sensorn. Och inte bara priset är lågt, utan även vikten. Huset väger 485 gram, vilket är nästan 200 gram lättare än EOS R.

Det är också mindre på alla ledder, och dessutom vädertätat. Den låga vikten uppskattas, men storleken ger en lite sämre ergonomi. Som tillbehör kan man köpa ett utökat handgrepp som gör huset lite högre. Det har vi dock inte provat.

Den lilla skärmen på ovansidan av EOS R har man sparat in, tråkigt nog. En detalj som vi gillar är emellertid programratten, som gör det lättare att välja program än på EOS R. Touch-knappen från EOS R har också sparats bort, men det gör inte så mycket eftersom det kräver rätt mycket tillvänjning att använda den.

Med den nya funktionen för fokusgaffling kan EOS RP ta mellan 2 och 999 bilder där fokus förskjuts en aning mellan varje bild. Det är lätt att ställa in och går snabbt. Efteråt väljer man ut en bild där skärpan är bra. Man kan även lägga samman dem på datorn till en enda bild med stort skärpedjup.

Den snabba och säkra autofokusen har 4779 punkter. Tyvärr kan EOS RP bara ta fem bilder i sekunden, men bufferten är effektiv: Med ett snabbt SD-kort kan man ta 50 jpeg- och råformatsfiler innan hastigheten faller.

Kamerans 26,0 megapixel ger en fin bildkvalitet med naturliga färger. Höga ISO-tal klarar EOS RP bra, fast EOS R är lite bättre.

RP drivs av det lilla LP-E17-batteriet, som bara räcker till 250 foton. EOS R kan ta 370 bilder. Paketobjektivet på 24–105 mm har så stor diameter att den lilla kameran inte kan ligga plant, men det problemet löser det utökade greppet.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Fin bildkvalitet med många detaljer. Låg vikt och lågt pris. Smart funktion för fokusgaffling är ett plus. Många fokuspunkter. Bara 5,0 bilder per sekund är i underkant i denna klass. Ingen bildstabilisering i kameran. Litet batteri som inte räcker speciellt länge.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
26,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
102.400