Canon EOS R

Nu har Canon äntligen kommit med en fullformatare utan spegel. Det betyder fantastiska bilder och säker autofokus i ett fint hus med plats för smarta innovationer.

#Kameror #21
9.1

Canon EOS R har en massa funktioner som i hög grad gör det roligare att fotografera. Canons nya spegellösa systemkamera med fullformatssensor har god ergonomi och ett välbekant Canon-utseende. De flesta knapparna kan användar­anpassas, vilket också gäller för det nya tryckkänsliga fältet som sitter till höger om den utmärkta sökaren. Med en tumrörelse kan man t.ex. justera ISO eller bläddra bland bilderna. Man får dock se upp så att man inte råkar ändra inställningarna av misstag. Tanken är god, men den kräver viss tillvänjning. En annan smart detalj är att de nya tillhörande RF-objektiven har en programmerbar kontrollring. Vi valde att styra exponeringskompensationen här, och det fungerade snabbt och smidigt. Tyvärr har kameran ingen bildstabilisering, vilket är irriterande när man använder adapter med EF-objektiv utan stabilisering.
Kameran har hela 5 655 rekordkrossande fokuspunkter över nästan hela bild­ytan. Fokusinställningarna är många, bland annat ögonprioriterad fokus som fungerar stabilt vid både foto och video. Vi blev också imponerade över hur snabbt autofokusen grep tag redan innan vi hade tryckt på utlösaren – även när ljuset var väldigt svagt och besvärligt. När vi fotade i serier blev skärmen inte svart en enda gång under hela sekvensen vid de 8,0 bilder i sekunden som EOS R kan prestera. Även den tysta slutarfunktionen, som kan väljas i menyn, övertygade genom att vara helt tyst.
Bildkvaliteten från den 30,1 megapixel stora sensorn är övertygande med väldigt fina detaljer och en exponering som sitter mitt i prick. ISO går till 40 000 men kan utökas till 102 400, vilket kan användas i nödfall. Bildbrus syns inte på allvar förrän omkring ISO 25 600.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Imponerande bilder, funktioner och blixtsnabb autofokus. Ergonomin är god, och de många anpassningsmöjligheterna gör EOS R till en helt suverän debut. Den elektroniska sökaren tär rejält på batteritiden, och vi saknar bild­stabilisering i kamerahuset. Är inte vidare kompakt med de nya objektiven.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
30,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3,15
Bilder/sekund
8
Max. ISO
102400