canonM6_01

CANON EOS M6

EOS 77D, 800D, M5 och M6 har samma sensor och processor, så de tar lika bra bilder. EOS M6 är den billigaste av de fyra. Se om den också är det bästa köpet.

av Prylguiden #Kameror #21
8.6

CANON EOS M6 är i princip en M5 utan sökare. Skärmen är på 3,0 tum i stället för 3,2. Den lilla, inbyggda blixten sitter på vänster sida, en inställningsratt har rationaliserats bort, och programvalsratten har flyttats åt höger. Dessutom är M6 lite smalare och lättare. Sensorn, bildprocessorn och autofokusen är däremot exakt likadana, så när det gäller bildkvaliteten presterar de båda kamerorna likadant med bra exponering, snygga färger och finkorniga bilder upp till ISO 6 400. Och nu börjar det bli intressant. Genom att välja M6-huset med den externa sökaren EVF-DC2 får du en flexiblare lösning om kameran ska vara så kompakt som möjligt – till ett lite lägre pris. När det är sagt är det ändå ett rätt dyrt paket. Du kan t.ex. köpa prisbomben Sony Alpha6000 med elektronisk sökare, samma specifikationer och ett paketobjektiv på 16–50 mm för bara 6 170 kronor. Den har samma mått och vikt med sökare som M6 har utan. Canon ligger alltså illa till när det gäller priset. I gengäld har EOS M6 en rad andra fördelar.
Både autofokusen och bildkvaliteten är väldigt bra, och så är M6 mycket behaglig att jobba med. Anledningen till detta är både de funktionella inställningsrattarna och den tryckkänsliga skärmen som samverkar perfekt med menyn och inställningarna. Om du trycker på Q-knappen visas ikoner på skärmen som gör att du snabbt och enkelt kan ställa in alla viktiga funktioner. Övriga funktioner visas när du trycker på MENU-knappen, och du kan också ställa in menyn genom att trycka på skärmen. En annan fördel är video. M6 spelar visserligen bara in i Full HD – men med 60 bilder i sekunden och en glidande autofokus.

Vi hade med oss kameran på en resa till London, och när det ska gå undan medan motiven står som spön i backen är det guld värt att ha en sökare där både motiv och inställningar visas knivskarpt. Utan sökare skulle vi med andra ord sannolikt inte välja M6, särskilt med tanke på att man med EOS 800D kan få i praktiken samma kamera för några få extra hundralappar. Då får man exakt samma bildkvalitet och användarglädje samtidigt som man även får en spegelreflexsökare.
Inställningsrattarna går exakt och bra. De är varken för lösa eller för strama, och de sitter precis där man behöver dem. Därmed går det snabbt att anpassa kameran efter olika motiv. Allt som allt tyckte vi emellertid att M6 gav ett lite sämre intryck än M5 i praktiken. Det beror inte bara på den elektroniska sökaren, som man ju som sagt kan betala sig till, utan i lika hög grad på den mindre skärmen på 3,0 tum, det faktum att knapparna är färre samt blixten som sitter vid sidan om objektivets mittlinje. Det är bra att den finns, men eftersom den sitter till vänster om objektivet ger den fler skuggor i bilden än om den hade suttit rakt ovanför objektivet som på M5.
På kamerans högersida sitter en wifi-knapp för snabb anslutning av kameran. Wifi-funktionen har NFC-anslutning för Android-enheter, och så har kameran dessutom Bluetooth som gör att man löpande kan överföra bilder till en mobil eller surfplatta, samt överföra gps-information åt det andra hållet så att den kan sparas i bildernas exif-data.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

M6 tar bra bilder, och tack vare den tryckkänsliga skärmen går det snabbt och lätt att jobba med kameran. Autofokusen är snabb och exakt.
Kameran är dyr. Både Olympus och Sony har bra alternativ till lägre priser, och EOS 800D med spegelreflexsökare kostar bara några hundra kronor mer.

Specifikationer

Märke
21
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,6
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
9
Max. ISO
25600